У Франківську планують за європейською методикою боротись з дощовими водами


В Івано-Франківську впроваджують новітні підходи поводження з дощовими водами.

Про це у вівторок, 28 травня на щотижневій оперативній нараді розповів директор Департаменту житлової, комунальної політики та благоустрою Михайло Смушак, інформує кореспондентка Бліц-Інфо.

За його словами, у місті є 192 км дощових мереж та 3667 дощових решіток.

Дощові води в Івано-Франківську владають у ріки. Таких місць є чотири. А саме, на вулиці Кармелюка, на Незалежності та два у Вовчинцях.

«У місті загальносплавні мережі, де дощова вода разом з фекаліями йде на очисні споруди», - каже комунальник.

Він акцентує, що наразі у європейських містах працює концепція «Місто-губка». Вона передбачає, мінімальне потрапляння дощових вод у мережі,  тож її повинна поглинати земля.

«У нас все закладають бетоном, а люди хочуть, щоб воду з вулиць швидко забирали дощові мережі. Однак, це не можливо. Саме тому у європейських містах намагаються збільшити кількість зелених зон», - додає Смушак.

Михайло Смушак зазначає, що дуже гарно вбирає воду еко-бруківка. Саме  з нею наразі активно працюють комунальники. Однак, люди не вдоволені, що через неї росте трава.

«Якщо заставити наші двори еко-бруківкою потреба у дощових мережах в таких місцях відпаде», - впевнений директор департаменту.

За словами Смушака, також гарно допомагають зелені дахи. Втім, зараз у Франківську такого немає.

"Ми не можемо повністю відмовитись від дощових мереж. Втім, ми плануємо винести на сесію концепцію "Міста-губки". Вона допоможе правильно робити водовідведення в місті. При плануванні нових мікрорайонів ми будемо дивитись, які матеріали краще вбирають воду. Концепція передбачає висаджування нових дерев, очистку існуючих водойм та інше", - підсумував Михайло Смушак.