У Франківську презентували словник гуцульського діалекту в художній мові


В Івано-Франківську презентували унікальне видання – перший том словника «Гуцульська діалектна лексика та фраземіка в українській художній мові».

Це перший словник, у якому лексикографічно опрацьовано діалектну лексику і фраземіку одного говору (гуцульського), освоєну мовою української художньої літератури, інформує пресслужба вишу.

Автор ідеї та концепції, керівник проєкту та відповідальний редактор Словника, доктор філологічних наук, завідувач кафедри української мови професор Василь Ґрещук зазначив, що у словникових статтях охарактеризовано значення понад 7,5 тисяч гуцульських діалектизмів, не враховуючи фонетичних варіантів, проілюстровано використання їх кожним автором у своїх художніх текстах із паспортизацією, відзначено їх образне вживання.

Основним завданням, яке стояло перед автором і групою мовознавців кафедри української мови та Навчально-наукового інституту українознавства, що працювали над словниковими статтями (Роман Бачкур, Валентина Ґрещук, Іван Думчак, Лілія Париляк, Віра Пітель), – було відтворити усе багатство гуцульського говору, що увібрала у себе українська художня мова, і встановити семантику гуцулізмів.

Доктор філологічних наук, завідувач кафедри загального та германського мовознавства професор Віталій Кононенко зазначив, що нова лексикографічна праця, яка побачила світ, має особливе призначення. Цінність її у тому, що це перший Словник одного діалекту в художній мові, який засвідчує затребуваність гуцульського діалектного слова у художніх цілях.

Про необхідність і важливість такого Словника наголосив і декан Факультету філології, доктор філологічних наук, професор Роман Голод. Потреба такої праці, на думку вченого, у тому, що в ній зафіксовані цінні відомості про сегмент гуцульського діалектного лексикону, абсорбованого художньою мовою. Для сучасної україністики цей Словник особливо на часі і буде неоціненним джерелом для створення повного гуцульського словника, – зауважив Роман Богданович.

Своїми враженнями про роботу над працею поділилися лінгвісти кафедри української мови Валентина Ґрещук, Іван Думчак, Віра Пітель, а також старший лаборант Навчально-наукового інституту українознавства Ірина Шикеринець, яка здійснила технічне оформлення словникових статей. Усі акцентували увагу на великій потребі та значущості такого Словника.

На презентації були присутні й студенти Факультету філології, які ознайомилися зі Словником і зацікавилися його змістом і природою. Молоді філологині прикрасили захід піснями та поетичним словом, що створило святкову творчу атмосферу.

Знаковим є ще й те, що Словник побачив світ у ювілейний рік автора, професора Василя Ґрещука, з чим уся філологічна родина щиро його вітала.

«Словником послуговуватимуться ті, хто закоханий у самобутнє народне слово», – зазначив сам автор. Із нетерпінням очікуємо появу другого тому Словника.