У Франківську провели унікальні операції з видалення пухлини головного мозку


Нещодавно у відділенні нейрохірургії обласної клінічної лікарні провели дві унікальні операції з видалення пухлин головного мозку.

Відтепер Івано-Франківськ серед небагатьох обласних центрів, де пацієнтів оперують за методом інтраопераційного нейрофізіологічного моніторингу (ІОНМ), повідомляють на сайті обласної лікарні.

Протягом минулого тижня нейрохірург обласної лікарні Андрій Мартин успішно провів дві операції з видалення пухлин головного мозку. Пацієнти готуються до виписки, а лікарі обговорюють можливості подальших планів в напрямку роботи зі складними випадками.

«Головне в нашій роботі – безпека пацієнта. Щоби домогтися найменшого травматизму під час операцій, ми повинні використовувати якісне обладнання та здійснювати необхідні попередні обстеження, – розповідає нейрохірург Андрій Мартин. – В обох цих випадках були високі ризики ускладнень, оскільки пухлини були розташовані у функціональних зонах мозку. Саме тому вибір методу оперування в цих ситуаціях був особливо важливий».

Лікар розповідає, що одна з пацієнток поступила після приступів втрати свідомості, зі слабістю в руках і ногах. Спершу її стан розцінили як інсультний, але після МРТ головного мозку з’ясували, що у жінки пухлина.

«Саме завдяки інтраопераційному нейромоніторингу на 16-ти канальному апараті Nicolet Endeavor CR вдалося уникнути ускладнень під час операції, – продовжує нейрохірург Мартин. – На сьогодні пацієнтка почувається добре, порушень немає, готуємо її до виписки.».

То як працює методика? Під час операції хірург локалізує та оцінює стан нервових структур, моніторує життєво-важливі функції, зійснюється безперервне спостереження за функціональним станом нервової системи пацієнта. Завдяки цьому є змога вчасно виявити і запобігти неврологічним пошкодженням під час хірургічних маніпуляцій, знизити ризик післяопераційного неврологічного дефіциту.

Якщо такі методи обстеження як КТ, МРТ, МР-трактографія, МР-ангіографія використовуються вже давно та є нормою, то інтраопераційна навігація і моніторинг безпосередньо під час операцій, – це наразі винятковість.

«На жаль, для української медицини цей метод все ще не доступний, тоді як у більшості країн світу операції на мозку проводяться із повним моніторингом моторних та чутливих шляхів, контролем функції та електричної активності мозку, – пояснює нейрохірург. – Більше того, такі операції без протоколу ІОНМ (інтраопераційного моніторингу) закордоном просто заборонені».

Зауважимо, що в Україні на сьогодні цю апаратуру використовують лише кілька нейрохірургічних центрів, зокрема, у Києві, Дніпрі, Харкові та Ужгороді. Відтепер у цьому списку є і Прикарпаття.

За словами Андрія Мартина, сьогодні відділення нейрохірургії має належне технічне оснащення, завдяки чому фахівці детально продумують хід операцій та попереджають можливі ускладнення чи травми навколишніх мозкових тканин.

Лідерські позиції відділення підтримує і адміністрація лікарні. «Робота відділення нейрохірургії не від сьогодні має достойні відгуки та результати. Настільки потужні операції справді мало хто робить, – говорить генеральний директор Остап Грищук. – Це наша відповідальність і конкурентна перевага серед інших лікувальних центрів. Вбачаємо в цьому перспективу і подальший розвиток.».

Тож надалі обласна клінічна лікарня планує приймати більше пацієнтів із важкими захворюваннями головного мозку і всі вони зможуть отримати допомогу на рівні світових стандартів. У свою чергу пацієнти можуть не хвилюватися щодо небезпеки ускладнень, адже тут працюють досвідчені фахівці і є відповідне обладнання для якісного лікування.

Довідково: Нейрохірургічне відділення обласної клінічної лікарні – єдине в області спеціалізоване багатопрофільне відділення, що спеціалізується на хірургічному лікуванні захворювань нервової системи. Тут лікують черепно-мозкові травми, геморагічні та ішемічні інсульти, артеріальні аневризми, артеріо-венозні аномалії та інші патології судин головного мозку. Віднедавна тут оперують пухлини мозку різної локалізації та складності, включно з аденомою гіпофізу. Також можливе лікування больових синдромів обличчя та інших захворювань центральної нервової системи.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!