У Франківську розповіли, як депутати міськради проводять прийом громадян


Сьогодні, 12 грудня в Івано-Франківську провели прес-конференцію за результатами діяльності проекту "Атестація депутатів місцевих рад".

Керівники проекту оцінили роботу депутатів Івано-Франківської міської ради і розповіли хто і як здійснює прийом громадян, чи звітують депутати перед громадою і чи комунікують зі своїми виборцями, інформує кореспондентка Бліц-Інфо.

Аналітик проекту Віталій Світлик розповідає, що захід проводять для того, аби поговорити про ініціативу, яка працює вже в 17 областях України.

"Атестація депутатів місцевих рад" покликана покращити роботу чиновників. Критерії для оцінювання ми взяли з чинного законодавства. Їх є 21. Згідно цих критерій виставляємо їм оцінку від до 1 до 5 балів. Цього року теж так буде, але пізніше. Цей аналіз проведений протягом каденцій 2017 року, ми надали депутатам рекомендації, а зараз розглядаємо настільки вони їх притримуються",- каже Світлик.

За результатами моніторингу - 24 депутати Івано-Франківської міської ради регулярно та особисто здійснюють прийом громадян - не менше одного разу за місяць. Ще 8 - особистий прийом проводять нерегулярно, четверо - менше одного разу на місяць. 3 депутати проводять прийом громадян не самостійно, замість них це роблять помічники. 2 депутати - взагалі не проводять прийом. Зокрема, Роман Онуфріїв не має конкретного часу прийому - звернення можна залишати у партійній приймальні. А Ірина Кулинич, попри задекларований на сайті міськради прийом громадян, його взагалі не проводить.

Крім того, експерти перевіряли сайт Івано-Франківської міської ради. Вони зазначають, що на ньому немає повної інформації.

"У кожного депутата є окремий профайл. Інформація там оприлюднена 50 на 50. Вказано прізвище, рамки округу, дата та час прийому, депутатські запити, номер телефону.  Однак немає біографічної довідки, чинного місця роботи, інформації про освіту та сімейний стан. А дістати їх працівникам ради дуже легко - ці дані депутати подавали, коли балотуватись до ради",- розповідає керівник кампанії Микола Джигола.

Ще одним індикатором відповідальності депутата місцевої ради є його звітування перед громадою - раз на рік депутат повинен подати громаді свій звіт. Усі депутати уже протягом двох років публікують свої звіти на сайті ради. Проте у них вони вказують лише загальну інформацію, а повинні ще й розмістити інформацію про роботу на сесіях, в постійних комісіях та ініційовані ними проекти рішень.