У Франківську тільки 12 сімей отримують компенсацію за "Муніципальну няню"


На початку року була прийнята постанова Кабміну програми «Муніципальна няня». Тож батьки, які виховують дитину до трьох років можуть отримувати компенсацію послуги у 1626 гривень.

Єдина умова – цю послугу можуть надавати тільки ФОПи або юридичні особи, які надають послуги з догляду за дітьми.

У розмові з кореспонденткою Бліц-Інфо заступниця директора департаменту соціальної політики Ніна Пелікан розповіла, що наразі таку компенсацію отримують 12 франківців.

«Ми очікували, що буде більше звернень. Однак, наразі маємо тільки такий результат, що тільки звернулись 12 людей. На мою думку, цей механізм трохи не виправдує себе. Все тому, що з отриманої суми доходу підприємцю потрібно сплатити чималі податки, а прибуток буде дуже мінімальним», - пояснює посадовиця.

За її словами, мінімальний податок складає  872 гривень – це при умові, якщо людина зареєстрована на самій мінімальній групі підприємництва. Якщо друга група підприємництва вона має сплачувати – 5% від отриманого прибутку. Тож якщо держава компенсує 1626 гривень, то треба сплатити податок з тої суми, яку фактично він отримав.

Пелікан акцентує, що друга проблема полягає в тому, що не всі хочуть реєструватись як підприємці – ФОПами та показувати свої доходи.

«Нянями вигідно реєструватись бабусям, яким не вистачає стажу до пенсії. Це як варіант – непогано. В інших випадках, реєструватись ФОПами, надавати ці послуги, показувати звітність – трохи проблематично. Тим більше, що не кожен готовий це робити. Також було б вигідно надавати послуги «Муніципальної няні» приватним садочкам. Адже садочок може мати декілька діток та укладати угоду з декількома мамами. Він сплачує тільки один податок, не залежно від отриманого доходу», - підкреслює Ніна Пелікан.