У Городенківській гімназії скасували свято першого дзвоника


Навчання в Городенківській гімназії імені Антона Крушельницького розпочнеться 2 вересня звичайними уроками. А 1 вересня класні керівники з учнями вирушать у походи.

Навчання в Городенківській гімназії імені Антона Крушельницького розпочнеться 2 вересня звичайними уроками. На великій перерві — флешмоб для Божого благословення та привітання із новим навчальним роком, парад першокласників, фото на згадку, пише Голос України.

А 1 вересня класні керівники з учнями вирушать у походи. На природу (Карпати — поруч) чи до обласного центру. Так прощатимуться з літом і заряджатимуться на працю.

Позбутися сірості

Утім, позитиву набираєшся вже на підході до гімназії. Мурали на фронтоні за мотивами картин народної художниці Параски Хоми, фонтан (подарунок від випускників), нічне підсвічування, декоративні дерева й кущі, величезне панно зі світлин педагогів та учнів, яскраві барви корпусу. Столітній дуб обрамлений лавочками, кольорова бруківка. Вказівник за сторонами світу: одна стрілка — на гімназію, на протилежній напис — «усе решта».

Усередині теж по-особливому. У фойє підлога із зображенням карти світу. Червоні шкіряні дивани, дивовижні фотопортрети педагогів в образах героїв картин відомих художників. Натяжні стелі, на них — зоряне небо.

Так було не завжди. Чотири роки тому приміщення і територія гімназії нічим не виділялися серед інших освітніх установ Городенківського району. Сірий корпус, зарості. 

Новий директор Микола Олексин (на знімку) не скаржився на політичну систему, недосконале законодавство, безгрошів’я, а разом із педагогічним колективом просто ламали стереотипи щодо матеріального забезпечення закладу.

«Насамперед вирішив позбутися сірості, буденності. Естетика впливає на внутрішній стан, налаштовує на позитив. Відомий франківський художник Роман Бончук створив на фасаді гімназії мурали, ефектно втілив картини нашої землячки. Педагоги, учні та батьки активно підтримують наші проекти, а це найголовніше», — зауважує директор.

Керівник ретельно облікує благодійні надходження. Інформація доступна. Створюють галерею спонсорів, щоб знали благодійників. Нікого не спонукають допомагати. Дякують кожному — колишнім гімназистам, владі, політикам.

Приміщення закладу історичне, веде лік від часу заснування гімназії на початку минулого століття. Згодом надбудували другий поверх, але частину приміщення займає сусідня школа. Тож вирішили будувати нове. Проект креативний архітектор Степан Гайдищук розробив з урахуванням бажання дирекції мати «розумний» заклад. Щоправда, у районному відділі освіти кажуть, що гімназія розкошує. Мовляв, є значно бідніші заклади, де ще туалети надворі.

«Нам своє творить!»

Нестандартно тут підходять і до усталених освітніх традицій. Лінійок на Першовересень та на свято останнього дзвоника нема. Діти й вчителі радіють: не треба заучувати віршики, вислуховувати виступи політиків та мліти під сонцем. Натомість — теплі зустрічі в класах, святочні академії, на яких відзначають гімназистів та їхніх педагогів за успіхи. А вони вагомі: ІІ місце на завершальному етапі Всеукраїнського конкурсу «Педагог року», щорічні учнівські перемоги на IV етапі предметних олімпіад та захисту наукових робіт Малої академії наук, досягнення у спортивних та інтелектуальних турнірах, оглядах художньої самодіяльності.

Гімназія посідає чільне місце за результатами ЗНО. Понад 30 призових місць в області на предметних олімпіадах, перемоги на завершальному етапі, з них 6 — МАН. Серед обласних за рейтингом — п’яті, хоч змагалися на рівні з ліцеями і спецшколами.

В альманаху «Ділова Івано-Франківщина», який є серією рейтингових видань, що представляють Прикарпаття на загальноукраїнському та міжнародному рівнях, є й Городенківська гімназія імені Антона Крушельницького.