У Івано-Франківську реконструюють "Острів кохання"


У Івано-Франківську триває реконструкція „Острова кохання”, що знаходиться на міському озері. Директор Департаменту комунального господарства, транспорту і зв’язку Михайло Смушак розповідає, що на реконструкцію "Острова кохання" у 2013 році міським бюджетом було передбачено 120 тис. грн.

Роботи розпочалися з виготовлення Департаментом архітектури, спільно з молодіжним виконкомом, проекту реконструкції. На основі цього проекту Департаментом комунального господарства, транспорту і зв’язку було виготовлено проектно-кошторисну документацію, проведено державну експертизу проекту, отримано експертні висновки.

Наразі всі роботи із реконструкції "Острову кохання" виконувалися комунальними підприємствами та організаціями. Зокрема, працівники ПРАТ „Зелене господарство” виконали зрізання аварійних дерев, розчистили зарослі кущів, покосили трави. Величезний обсяг робіт останнім часом виконували працівники ДП "Міськсвітло". Ними було  повністю завершено роботи по освітленню острова: встановлено три опори освітлення на мості, був підсвічений з обох сторін сам міст, також усі основні дерева підсвічуються знизу, створюючи романтичну обстановку.

„Зараз „Острів кохання” готовий до проведення вертикального планування і облаштування доріжок. На сьогоднішній день у нас залишається близько 35000 грн., на них ми плануємо зробити центральну доріжку від мостика і до центру острова”, – розповідає Михайло Смушак.

За його словами, загальна вартість проекту реконструкції "Острова кохання" буде в межах 500-520 тис. грн., тому десь 400 тис. грн. необхідно закладати у бюджет наступного року.

Основна сума цих коштів буде використана на облаштування доріжок, розміщених по периметру острова. Ці доріжки викладуть із каменю, бо бруківка на острові виглядатиме штучно, урбаністично.

По центру острова зроблять квітник у вигляді серця, будуть встановлені лавочки, на яких закохані зможуть спостерігати за сходом і заходом сонця. По периметру острова розмістять ковані лавочки, у майбутньому острів прикрасять і кованими скульптурами, змінять перильну огорожу на мостику.

Складність усіх робіт в тому, що їх доводиться виконувати вручну. Адже острів розміщений так, що сюди неможливо завезти техніку, яка могла б значно полегшити роботи. Тому до копання траншей, необхідних для освітлення, за ініціативи голови молодіжного міськвиконкому Ірини Рабарської, долучилася активна молодь міста, представники молодіжного міськвиконкому, студенти Івано-Франківського коледжу фізичного виховання Національного університету фізичного виховання і спорту України.

Острів кохання стане справжньою родзинкою міста Івано-Франківська, символом справжнього та вічного кохання, Меккою для молодят та туристів.