У качок мерзнуть лапки, або Чому франківці викликають поліцію


Патрульна поліція в Україні почала працювати у 2015 році. Департамент патрульної поліції та його підрозділи мають забезпечувати публічну безпеку і порядок, охороняти права й свободи людей, інтереси суспільства та держави, протидіяти злочинності.

Мешканці якийсь час звикали до нової поліції, і хоча зміни завжди подобаються не всім, охоронці порядку у чорній формі завоювали довіру та повагу. У рамках закону патрульні поліцейські мають надавати допомогу особам, які її потребують.

Кожного дня поліція Івано-Франківщини отримує сотні звернень щодо кримінальних та адміністративних правопорушень. Ось тільки, коли поліцію викликати треба, а коли вона не може тобі допомогти, знають далеко не всі.

«Галицький кореспондент» поспілкувався із Христиною Мриглід, прессекретарем УПП в Івано-Франківській області, і склав перелік найбільш незвичних і кумедних викликів в Івано-Франківську.

Гучна музика у церкві

Здавалося б, кому може заважати служба Божа у церкві, тим паче, коли мова йде про християнський Івано-Франківськ? Але ж ні, часом молитва здається людям надто гучною і вони… звертаються у поліцію.

Минулого року поліції скаржилися на те, що в церкві на вулиці Івасюка голосно грає музика. Згодом було іще одне звернення за цією ж адресою. Жінка повідомила, що їй заважає гучне проведення служби Божої, яку відправляють у неподалік розташованому храмі.

Також на «надто голосно включені колонки» у церкві жалілася заявниця з вулиці Василіянок.

У поліції кажуть, що такі звернення не рідкість, жителі міста регулярно скаржаться на голосні відправи у церквах. В цьому випадку патрульні допомогти не можуть, адже затримують порушників громадського порядку, а священники до них не належать.

Курка для вегетаріанки

Захисту правоохоронців часом потребують люди, які самі виступають на захист тварин.

Якось вегетаріанка з Івано-Франківська подзвонила у патрульну поліцію і попросила навести лад у… її холодильнику. За словами заявниці, на полиці у холодильнику лежало куряче м’ясо, яке їдять її батьки. Вона попросила патрульну поліцію приїхати і забрати їжу, бо ж вона вегетаріанка.

Люди перестають їсти м’ясо з різних причин: етичних, релігійних, екологічних, щоб заощадити бюджет чи покращити стан здоров’я. Втім, якщо прийняти виклик щодо жорстокого поводження із тваринами поліцейські можуть, то заборонити комусь їсти м’ясо їм не під силу.

Підозрілі люди і птахи

Іще одне незвичайне повідомлення стосувалося таки жорстокого поводження із тваринами і надійшло з вулиці Стуса. Жінка жалілася, що біля сміттєвих баків неповнолітня дитина ловить голубів і скручує їм голови.

Інша заявниця минулого року повідомила про підозрілу особу, на яку поліції варто звернути увагу. За її словами, якийсь чоловік збирає підписи на користь качок, у яких мерзнуть лапки.

Порушення на дорозі

Часом люди звертаються до поліції через невдоволення поведінкою учасників дорожнього руху. Патрульна поліція займається ситуаціями на дорогах, зокрема порушеннями правил дорожнього руху (ПДР) та автопригодами без потерпілих. А ще вони мають право затримувати нетверезих водіїв чи тих, які не мають потрібних документів. Допомога поліцейських справді може знадобитися під час конфліктів, дорожньо-транспортних пригод тощо.

Але був випадок, коли якийсь франківець подзвонив у поліцію, щоб повідомити, що на перехресті вулиць Дністровська та Галицька людина з інвалідністю, на його думку, надто повільно переходила дорогу і таким чином створювала аварійні ситуації.

Інший заявник вирішив звернути увагу на пішохідний перехід на вулиці Галицькій. Він просив зафіксувати, що, на його думку, на цій вулиці є нерегульований пішохідний перехід, який нікому не потрібен. Тому закликав пішоходів не порушувати правил переходу проїжджої частини.

Шок і огірки

Одного разу жінка наробила собі шкоди, просто глянувши на поліцейських. Панянка побачила на вулиці правоохоронців, які патрулювали місто на велосипедах. Вона так задивилася, що просто впала і порвала пакет з огірками. Патрульні знайшли цілий пакет для жінки і допомогли їй позбирати овочі.

Велопатруль виїхав на вулиці Франківська ще у 2016 році. Полісмени на двоколісниках мають патрулювати парки, школи, а також ті зони, куди автомобілем дістатись важче. Кожен екіпаж оснащений велосипедною помпою, аптечкою, регулювальним жезлом, дощовиками, колодками для замикання велосипедів та всім необхідним для патрулювання міста.

Виграний автомобіль

Ледь не щодня поліцейські поширюють інформацію про жертв шахраїв, які представляються працівниками банку, «продають» щось через Інтернет або ж обіцяють людині виграш, за який потрібно заплатити.

Один чоловік нещодавно залишився без коштів, бо повірив у те, що виграв автівку. Франківець став учасником акції від фірми «Гарант», отримавши повідомлення з проханням оплатити за виграний автомобіль 5000 гривень, а також 7480 гривень військового збору та ще 6000 – до Пенсійного фонду. Коли заявник ці гроші оплатив, у нього вимагали іще 5000 гривень за «авто у подарунок». Своєю історією чоловік поділився з поліцейськими, коли писав заяву про шахрайство.

Такими злочинами займається Головне управління Національної поліції. Якщо ви стали жертвою шахраїв, потрібно йти у відділення та писати заяву, щоб знайти винних.

Патрульні мають приїхати завжди

Незважаючи на те, що деякими питаннями патрульні поліцейські не займаються, на виклики громадян вони повинні приїжджати завжди.

«Оператор служби 102 записує усі виклики і направляє патрульну поліцію на місце для з’ясування усіх обставин. Дійсно, бувають виклики, які виходять за межі нашої компетенції, але люди зателефонували, поліцейський приїжджає і проводить роз’яснювальну бесіду з людьми, рекомендує, до яких служб краще звернутися», – пояснює заступник начальника управління патрульної поліції в Івано-Франківській області Андрій Киричук.

Бувають і завідомо неправдиві виклики. Якщо людина мала умисел зірвати нормальний процес роботи певних служб, за це передбачена адміністративна відповідальність (ст.183 Кодексу України про адміністративні правопорушення). Якщо злого умислу не було, з людьми просто проводять роз’яснювальну бесіду.

Щодо перевищення допустимого рівня шуму, на який часто скаржаться мешканці будинків біля церков, за це справді передбачена відповідальність. Але у патрульних немає спеціальних пристроїв, щоб вимірювати рівень шуму. Тому зафіксувати порушення вони не можуть.

Та яка б ситуація не склалася, навіть смішна і безглузда, поліцейські до вас приїдуть.

Марта БАРАНЕЦЬКА