У Калуші на автономне опалення перейшло близько 70% квартир


З кожним роком у Калуші збільшується число помешкань у багатоповерхівках, які переходять із централізованого теплопостачання на автономне.

Однією з причин відмови від централізованого опалення є здорожчання його вартості. Хоча газ і електроенергія теж недешеві, проте в автономному є суттєва перевага – включаєш і грієшся тоті, коли захочеш, а не чекаєш початку опалювального сезону. Також можна реально економити, використовуючи різну температуру для обігріву приміщення залежно від зовнішньої температури повітря, пише Нафтохімік Прикарпаття.

Як повідомив заступник начальника управління ЖКГ Володимир Данилів, в цьому році на розгляд комісії з надання дозволів на встановлення автономного опалення в багатоповерховій забудові міста надійшло 642 заяви. У минулому році було на 40 заяв більше. Всі заяви задоволені.

Останнє засідання комісії відбулося 10 вересня. Наразі видача дозволів тимчасово припинена, оскільки КП «Водотеплосервіс», КП «ЖЕО №1-4», управляючі компанії, ОССБ проводять роботи з підготовки систем центрального теплопостачання та внутрішньобудинкових систем теплопостачання до опалювального сезону 2019-2020 років та їх гідравлічного випробовування.

При цьому Володимир Данилів зазначив, що з приводу відключення опалення також зверталося кілька жителів гуртожитків. Їхні заяви відразу відхиляли, оскільки дозвіл на встановлення індивідуального опалення дається лише на квартири, а не кімнати. Загалом у Калуші на автономне опалення перейшло близько 70% помешкань у багатоповерховій забудові.

Цьогоріч у числі заявників на встановлення індивідуального опалення були і жителі десяти багатоквартирних житлових будинків на вулицях Рубчака і Грушевського та гуртожитку на вул. Рубчака, 5, в яких припинили централізоване теплопостачання від котельні на вул. Писарській через її збитковість.  Власникам 191-ої квартири у будинках і 37-ми кімнат у гуртожитку запропонували встановити локальне опалення – електропанелі чи газове, і відповідно надають допомогу із місцевого бюджету.

Нагадаємо, що розмір допомоги для власників однокімнатної квартири складає 4500 грн, двокімнатної – 6500 грн, трикімнатної – 8500 грн, чотирикімнатної – 10500 грн. Щодо кімнат у гуртожитках, то тут допомога власникам однієї кімнати становить 2500 грн, а двох– 4500 грн. На виплату компенсацій для встановлення індивідуального опалення у бюджеті для цих калушан передбачили 2 млн гривень.

За словами В. Даниліва, в деяких багатоповерхівках практично всі  мешканці встановили індивідуальне опалення і лише поодинокі залишилися на централізованому. Щоб не нести зайвих витрат, місто також запропонувало цим городянам допомогу на встановлення автономного опалення.

– Ще минулого року ми повідомляли мешканців будинків, де без автономного опалення залишились по 1-2 квартири, про те, щоб вони зверталися в комісію з приводу його встановлення, – каже В. Данилів. –Цього року ми продовжили цю роботу. І 29 серпня на сесії Калуської міськради депутати розглянули питання про відключення окремих житлових будинків від централізованого теплопостачання й затвердили перелік багатоквартирних будинків, мешканцям яких нададуть одноразову матеріальну допомогу на встановлення автономного опалення. Йдеться, зокрема, про вул. Костельну, 2 – 3 квартири, вул. Ковжуна, 1 – 4 квартири, вул. Євшана, 7 – 1 квартира і пл. Героїв, 1 і 13 – по 3 квартири.

Якщо така тенденція збережеться, то можна припустити, що житловий фонд міста невдовзі повністю перейде на автономне опалення. Проте варто зазначити, що вартість робіт зі встановлення індивідуального опалення в цьому році, порівняно з минулим зросла на 5-7%. Зрозуміло, що це стримує городян, бо і ціни кусаються, і терміни виконання не завжди прийнятні. До прикладу, при готовій проектно-технічній документації лише на підключення газових приладів треба чекати близько трьох місяців. Та оскільки газконтора є монополістом з надання цих послуг, то іншого вибору нема.

Проте у місті ще залишаються бюджетні установи, які отримують централізоване теплопостачання. Як зазначив співрозмовник, це питання також вивчається. Зокрема, розглядається варіант з використанням квартальних котелень. Наразі у Калуші є дев’ять діючих котелень, які в перспективі зможуть забезпечувати теплоносієм заклади освіти, медицини й інші установи.