У Калуші перевірили, куди можуть потрапити люди у візках


Інваліди у Калуші можуть потрапити лише в окремі заклади. До деяких будівель, в тому числі адміністативних, облаштувати пандуси взагалі немає можливості. Навіть лікарні у місті для маломобільних груп населення не всі є однаково доступними.

У Калуші члени комітету забезпечення доступності інвалідів та інших маломобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури впродовж 2017 року проводили моніторинг адміністративних будинків, де знаходяться структурні підрозділи Калуської міської ради, медичних закладів, закладів культури, освіти, бібліотек, зупинок громадського транспорту й аптек міста, пишуть Вікна.

За результатами цієї роботи встановлено, що у чотирьох із восьми адміністративних будинків є пандуси біля входу в будівлі, працюють кнопки виклику. В двох будівлях відсутні пандуси, працюють кнопки виклику. В двох будівлях влаштувати пандуси взагалі неможливо.

Як повідомили у Калуській міській раді, розроблено план заходів щодо організації безбар'єрного доступу до установи управління соціального захисту населення, згідно з яким розроблено проектно-кошторисну документацію щодо безбар'єрного доступу до установи, облаштування прилеглої до установи території, облаштування санвузла.

Із семи медичних закладів — п’ять доступні у зв’язку з наявністю пандусів біля входу в будівлі та кнопок виклику, дві будівлі — частково доступні.

Інформуємо, що керівникам медичних закладів направлено до виконання розроблені Мінрегіоном України рекомендації щодо організації безбар'єрного доступу до будівель та приміщень медичних закладів міста.

Із одинадцяти шкіл та однієї гімназії лише в одній школі при вході влаштовано пандус і кнопку виклику, в інших школах працюють кнопки виклику та охоронці, які допомагають маломобільним групам населення.

З чотирьох бібліотек в одній забезпечено безперешкодний доступ для людей з інвалідністю. До інших доступ відсутній.

Керівникам бібліотек надано рекомендації щодо встановлення кнопок виклику персоналу з розміщенням відповідної піктограми, оскільки не завжди можливо влаштувати пандус.

Власникам аптек направлено листи з рекомендаціями щодо встановлення пандусів та кнопок виклику.