У Калуші зварять багато смачного бігусу


Третій гастрономічний фестиваль «Бігус-2019» відбудеться 26 травня. Захід присвячено Дню міста Калуш.

Калуський фестиваль бігусу увійшов у ТОП-5 фестивалів Прикарпаття. Головна його ідея – популяризація внутрішнього туризму та підвищення культури подорожі Україною, презентація туристичного потенціалу Калуша з урахуванням його специфіки, культури, особливостей, природного багатства та іншого надбання. Про це йдеться на сайті Фестивалю.

Бігус – страва, притаманна бойківській кухні. Не варто плутати її з польським бігосом – тушкованою капустою з м’ясом і сухофруктами.

В основі бігусу – квашений смугастий рожевий буряк (називають польським). Використання цього буряка в інших стравах наразі невідоме. Польський буряк з наваристим бульйоном утворює надзвичайно смачний святковий суп. Страва смакує не лише з хлібом, а й у прикуску з відвареною картоплею.

Відома калуська господиня Любов Біріна зауважує: «Наш бігус — то є родзинка святкового столу. Комбінація дуже наваристого бульйону (з кількох видів м’яса: домашня качка, півник, телятина, свинина) і кисленьких квашених бурачків. Бурачки використовують спеціальні — вони так і називаються бігусні: рожевого кольору, зі смужками».

Свято відбудеться в міському парку культури імені Івана Франка.