У Калуському районі виявили сказ


У Калуську районну лікарню ветеринарної медицини надійшло повідомлення про те, що жителі с. Мислова вбили лисицю, яка нападала на домашніх собак і курей. Фахівці ветеринарної медицини цього ж дня труп лисиці доставили в обласну ветеринарну лабораторію. У тварини виявили сказ.

У вогнищах інфекції проведено дезінфекцію місць перебування лисиці, розпочато щеплення проти сказу домашніх тварин. 1 липня відбулося засідання районної протиепізоотичної комісії, на якому були затверджені заходи із запобігання розповсюдження та ліквідації захворювання на сказ тварин в с. Мислів. Голова комісії Федір Вовк повідомив ”Вістям Калущини”, що поява лисиць у с. Мислів не є поодиноким явищем. У Калуську РДА надходять скарги і з інших населених пунктів.

За останні роки епідемічна ситуація зі сказу залишається нестійкою, реєструються поодинокі випадки захворювань людей. У 2011 році зареєстровано 6 випадків захворювань людей на сказ (на 3 випадки більше, ніж в 2010 р.). У 2012 р. хворих на сказ людей не було, зазначає лікар-епідеміолог Калуського районного структурного підрозділу ДУ “Івано-Франківський обласний лабораторний центр” Мирослава Гуменяк.

Серед джерел збудника сказу чільне місце займають лисиці — 38,1%, коти — 27,9%, собаки — 18,9%, свійська худоба — 10,4%, у т.ч. ВРХ — 8,6%, ДРХ — 1,5%, інші дикі тварини — 5,1%. Головним резервуаром збудника сказу у дикій природі, як і раніше, залишаються червоні лисиці — 38,1% від усіх тварин та 89,4% від усіх диких тварин. Велику загрозу несуть домашні тварини (собаки, коти, сільськогосподарські тварини), питома вага яких серед захворілих тварин складає 64,6%, з них собак і котів — 52,9%; при цьому кількість котів, що захворіли, перевищує кількість собак на 47,4%, тобто епідеміологічна та епізоотична роль котів у розповсюдженні сказу продовжує зростати.

Еволюція епідемічного процесу продовжує рухатися у напрямку активізації та об’єднання “ланцюгів” природного і “міського” сказу. Причинами цього залишаються: недостатній контроль за виконанням правил утримання собак і котів, незадовільне проведення заходів із врегулювання чисельності безпритульних тварин у населених пунктах, у результаті чого збільшується їх кількість, стабільно високі показники укусів тваринами людей. Збільшенню кількості безпритульних тварин сприяє в багатьох випадках і незадовільна робота комунальних служб із саночистки міст (зокрема від харчових відходів), фактична її відсутність у сільській місцевості, внаслідок чого у безпритульних тварин підтримується “кормова база”.

Щорічно в Україні звертаються 100-120 тис. осіб з приводу укусів тваринами, 20% отримують антирабічне лікування.

З приводу укусів тваринами на Калущині станом на 1 липня звернулося 132 особи, з них 56 (42,4%) — жителі села, діти до 18 років — 23 (17,4%), з них 13 сільських. Невідомі тварини покусали 43 (32,6%) осіб, у сільській місцевості — 12 (21,4%).

Антирабічне лікування в умовах стаціонару отримала 51 особа (з них 14 осіб — жителі села), у т. ч. діти до 18 р. — 4 (з м. Калуш). Питома вага антирабічного лікування склала 38,6 (у І півріччі 2012 року. — 30,9).