У Карпатах рятує зв’язок. Як франківські радіоаматори дбають про безпеку в горах


Треба ділитися вміннями з іншими, вважають члени громадської організації «Клуб радіоаматорів «Зелена хвиля». У рамках проекту «Безпечний туризм» вони планують забезпечити надійним радіозв’язком Карпати. Крім того, вже створили метеостанцію в урочищі Перемичка.

Фронтовий досвід

Ветеран АТО Ігор Білінський, один із активістів «Зеленої хвилі», каже, до волонтерст­ва його спонукала війна. У 2014-му він поїхав на другу ротацію на фронт, з ними відправилася група ентузіастів, щоб помогти війсь­ковим з надійним радіозв’язком, пише Репортер.

«Це був не просто зв’язок між радіо­станціями, а ціла система: окремий зв’язок з командуванням, окремо для розвідки, всередині підрозділів, окремо на блокпостах, – розповідає Білінський. – Потім, коли я повернувся з фронту, ми вирішили не втрачати напрацювання і використати свої вміння».

Вдома активісти створили «Зелену хвилю». Робили багато цікавих речей, наприклад, забезпечували якісний радіозв’язок на велопробігах, ралі та інших спортивних заходах.

Святослав Найда та Ігор Білінський

В організації лише четверо активних членів: Святослав Найда, Ігор Білінський, Максим Руденок і Михайло Бестильний. Усі – закохані в гірські походи. Тому й виникла ідея допомагати з безпекою туристів у Карпатах. Проект передбачає багато етапів, основний – покриття території радіозв’язком. Адже, як пояснюють активісти, мобільний зв’язок ненадійний і спрямований лише на двох людей.

«Ми хочемо зробити покриття на вершинах гір, щоб воно було доступне будь-якому туристу, який має звичайну радіостанцію, куплену в будь-якому магазині. До того ж, зараз, через війну, у людей багато такої техніки, тому її можна використовувати у правильному руслі, – каже голова «Зеленої хвилі» Святослав Найда. – Ми взяли за основу саме радіо, тому що мобільний зв’язок працює лише від точки до точки. А в радіозв’язку я передаю, а мене чують багато людей. Необов’язково зв’язуватися саме з рятувальниками. Тебе можуть чути також інші туристи, місцеві мешканці, вони можуть викликати допомогу».

Турист відповідає за себе

Щоб туристи могли мати точну інформацію про погоду, у 2017 році волонтери встановили невелику метеостанцію на будівлі еко-пункту Карпатського біосферного заповідника – в урочищі Перемичка. Переробили програмне та апаратне забезпечення, тепер планують модернізацію системи електропостачання. Інформація про тиск, вологість, температуру, напрямок і силу вітру на перемичці між Петросом і Говерлою, а також на Чорногірському хребті оновлюється автоматично. Інформацію зі станції можна знайти на сайті Aprs.link чи Google maps, дані оновлюються кожні 20 хвилин.

У майбутньому «Зелена хвиля» планує виготовити та встановити цілу мережу метеостанцій – в урочищі Драгобрат і на Чорногорі, створити голосовий метеоінформер.

Ініціатива передбачає не лише технічну, а й інформаційну роботу.

«Проект повинен мати декілька етапів реалізації. Він мав би вирости в хорошу систему з реєстрацією, моніторингом, відстеженням, зв’язком, – розповідає Ігор Білінський. – Кожен, хто йде в гори, відповідає як мінімум за себе. У групі відповідальність перекладається на гіда. Ми пробуємо інформувати туристів про свою діяльність. Хочемо зробити інформаційні бюлетені, інформаційну акцію в соцмережах. Насамперед, йдеться про інформацію для гідів, а вони вже мають розвивати безпечний туризм серед людей, яких ведуть. Самі туристи теж мають знати, що у них є можливість подивитися онлайн, яка погода на горі та чи варто туди підніматись».

Ініціатива потребує грошей

Зараз «Зелена хвиля» намагається домовитися з Прикарпатським національним університетом, з обласним ДСНС, а також отримати фінансування з обласного бюджету. Поки що підписали договір з Карпатським біосферним заповідником, також співпрацюють з фірмою «Горгани», рахівськими рятувальниками і Верховинською РДА. За словами Святослава Найди, поки що є реальні домовленості лише із Закарпатською областю, яка чомусь більше зацікавилася проектом. З рідною Івано-Франківщиною активісти зупинилися на етапі перемовин.

«У Карпатах зв’язок нестабільний. Якщо його немає, важко повідомити гірським рятувальникам, що трапилася надзвичайна ситуація чи отримана травма, – каже Дмитро Боклажук, керівник гірсько-пошукового рятувального відділу Рахова. – Ми домовилися із «Зеленою хвилею», що поставимо радіозв’язок. Це значно допоможе роботі рятувальників, дасть більше інформації. Сподіваємось, в наступному місяці зв’язок уже запрацює».

Практично все обладнання учасники «Зеленої хвилі» роблять і встановлюють самі. Вартість однієї радіостанції, за словами Святослава Найди, – приблизно тисяча доларів. Першу поставили власним коштом, на наступні треба фінансування. Кажуть, будуть подаватися на міжнародні гранти, але все одно потрібні небайдужі люди, готові вкласти в ідею гроші.

«Наша волонтерська діяльність – це один із проявів громадянського суспільства, який, на жаль, після 2014-2015 років уже почав занепадати, – додає Ігор Білінський. – У ті роки було дуже багато прикладів таких ініціатив, але з часом усе повернулося до старого. Для нас цей поштовх 2014 року залишився таким, як був».