У Карпатах створять національний природний парк


На території Турківського району Львівщини планують створити національний природний парк. До складу парку пропонується включити вже діючі заказники і нові території орієнтовною площею 15 тис. га, повідомили в департаменті екології та природних ресурсів Львівської ОДА.

Зокрема, заплановано входження ландшафтного заказника загальнодержавного значення «Пікуй» (найвища в межах області вершина), загальнозоологічного заказника «Либохорівський» та регіонального ландшафтного парку «Надсянський» (який є складовою першого в світі міжнародного українсько-польсько-словацького резервату біосфери “Східні Карпати”), пам’ятки природи «Витік р. Дністер» та заказника «Розлуч», повідомляє Zaxid.net.

У цих районах на значній площі збереглися природні лісові ландшафти з рештками природних букових, яворово-букових та ялицево-букових лісів. У віддалених місцях Карпат трапляються бурий ведмідь, вовк, рись, дикий кіт.

За попередніми даними, на території проектованого природного парку росте понад 750 видів судинних рослин (як-от папороті, хвощі), із них майже 50 – рідкісні. Понад 30 видів рослин у парку занесено до Червоної книги України.

Особливе значення мають джерела унікальних мінеральних вод, зокрема, у Розлучі.

Проектований парк має називатися «Бойківщина».