У Коломиї діють псевдоволонтери: за якими схемами вони працюють


Відразу після Майдану й особливо від початку воєнного протистояння на Донбасі по Україні широко розгорнувся волонтерський рух.

Молоді хлопці й дівчата почали ходити вулицями великих і малих міст з запечатаними скриньками для збору коштів пораненим і сім’ям загиблих героїв. І відразу появилися шахраї, пише Дзеркало Коломиї.

Контролем волонтерських коштів на Коломийщині напочатку займався “Правий сектор” і “Коломийська самооборона”.

Вони відловлювали фейкових “гастролерів-волонтерів”, забирали в них документи й провадили в міліцію.

Від 2015 року в Коломиї діє Координаційна волонтерська рада Коломийщини, яку очолює Оксана Вандич.

Координаційна рада має право контролювати збір і обіг коштів, призначених на благодійну діяльність.

“​Організація, яка хоче займатися волонтерською діяльністю в нашому місті, повинна найперше отримати дозвіл у міськраді, – пояснює Оксана. – Міськрада видає такий дозвіл після ухвали нашої Координаційної ради. До Коломиї часто на збір коштів заїжджають “гастролери” з чесними й нечесними намірами. Усіх перевірити важко. Діють дуже закручені схеми. Ми б хотіли, аби збором коштів на потреби АТО, як і для хворих людей, займалися місцеві організації й люди, яких ми знаємо. Але так виходить не завжди…”

За два роки спіймано десять “гастролерів” без необхідних документів, на деяких порушені кримінальні справи. Вони діяли від організацій “Люди, сильні духом”, “Добре серце України” та інших.

Псевдоорганізація “Люди, сильні духом” займається аферами по всій Україні. Один їхній представник, такий собі Худяков з Харцизька, потрапив у поле зору справжніх волонтерів. Якось він за три години назбирав 700 гривень.

Його двічі ловили на гарячому. Однак спритникові вдалося вислизнути з рук правосуддя. Нині він перебуває в розшуку.

Оксана Вандич застерігає: навіть якщо “волонтер” має скриньку від авторитетних організацій – це ще не доводить, що він ними уповноважений і там працює. Скриньку й печатки виготовити простіше простого.

Так, нещодавно впіймано невідомого, який збирав кошти нібито від Фонду “Завжди з тобою”.

Псевдоорганізації й псевдоволонтери занесені до “Чорного списку України”. Їхні назви й імена знаходяться в електронній базі даних. Отож, вивести аферистів на чисту воду – одне з невідкладних завдань як Координаційної ради Коломийщини, так і поліції.

​”Останнім часом мало хто з чесних волонтерів збирає гроші на АТО в публічних місцях, – каже Оксана. – Іноді свій намет ставить “Правий сектор”. Переважно на потреби бійців АТО ми отримуємо кошти від доброчинців, які віддавна допомагають нашим хлопцям захищати рубежі держави.”