У Коломиї тривають "автобусні війни"


Пасажири б’ють на сполох: то водії не пускають до автобусів пільговиків, то пасажири категорично відмовляються платити за проїзд. Втім, чи не найбільший конфлікт, який досягає точки кипіння, - водії порушують всі норми етики.

Коломияни неодноразово ставали свідками, коли водії курять за кермом. Мало того, що він відволікається від основної роботи - керування автотранспорту, та ще й приносить чималу шкоду самим пасажирам, особливо дітям. Та й взагалі, цей дим шкодить навіть здоровим, а надто якщо у людини є якісь серцево-судинні захворювання. За такий непослух водіїв карають штрафами. Поки що у Коломиї не було випадків, коли через це звільняли з роботи. Але у міськраді вважають, що водіям, які належно не виконують свої обов’язки, не місце за кермом автобуса, адже вони несуть відповідальність за життя пасажирів.

Ще більшу небезпеку становить водій, який розмовляє під час їзди по мобільному телефону. Таких у коломийських маршрутках теж можна зустріти чи не щодня. Читачі ДК найчастіше скаржаться на водіїв маршруток №1, 2, 12 та 21. Звертаються ображені коломияни з цим питанням і у ратушу.

- ​Міськрада періодично проводить перевірки автобусів, щоб виявляти водіїв, які не справляються зі своїми обов’язками, - каже головний спеціаліст управління економіки міськради Іван Юркевич. - Тим паче якщо це стосується тих, які розмовляють по телефону під час керування автобуса. Саме водії, які розмовляють за кермом, несуть потенційну небезпеку. Боротися з подібними правопорушниками необхідно тільки за допомогою штрафів.

Щоб пасажири перебували у безпеці під час проїзду, перевізники намагаються саме завдяки штрафам не допускати подібних витівок водіїв. Десятки разів з проханням посприяти у вирішенні цієї проблеми зверталися пасажири до власника автобуса №1, що курсує маршрутом “Вокзал - Н. Вербіж” Юрія Кіцанюка. Він переконує, що намагається тримати ситуацію під контролем. Каже, що карає таких правопорушників штрафом від двохсот гривень. За його словами, профілактика дає позитивні результати.

- ​Звісно, я тільки за те, аби водії дотримувалися всіх правил, - каже перевізник Ю. Кіцанюк. - Як і пасажири, я зацікавлений в якісному обслуговуванні, тому намагаюся максимально реагувати на звернення коломиян, аби вони не відчували дискомфорту під час проїзду.

У ратуші переконуються, що кожен перевізник бореться, як може. І просить, щоб пасажири, ставши свідками такої ситуації, одразу повідомляли у міськраду.

У Коломиї також існує проблема з несплатою за проїзд. Пенсіонери відмовляються платити дві гривні, вважаючи, що держава повинна дбати про них. Втім, достатньо коштів на це держбюджет не виділяє. Перші, хто страждають, - це перевізники. Водії, не отримавши задовільної зарплати, яка залежить від сплати за проїзд, вирішують не пускати до автобусів “пільговиків”. Через скрутне фінансове становище кілька рейсів припинило свою роботу. Нині не курсують автобуси №1-А “Зал. Вокзал - Н. Вербіж”, №1-В “Вокзал - Автостанція”, №9-А “АС - вул. Міцкевича”. Ці рейси, за словами перевізників, були нерентабельні.

Зараз урядовці мають на меті ввести закон, за яким кожному пенсіонерові до пенсії дораховуватимуть 16 гривень, які ті зможуть витрачати або ж на проїзд, або на інші потреби. Адже нині деякі пільговики їздять по десять разів на день одним рейсом. До прикладу, цього тижня, за словами водія маршрутки, мешканець вул. Бандери проїхав за один день вісім разів одним маршрутом. Скільки таких пільговиків за день можна нарахувати - невідомо. Втім, за добу від вокзалу до автостанції по вулиці Січових Стрільців автобуси курсують 174 рази, по вул. Степана Бандери - 78.

Дзеркало Коломиї