У Коломиї відбулася Міжнародна велика рада Українського козацтва


Відповідно до розпорядження голови облдержадміністрації Михайла Вишиванюка «Про відзначення в області 400-річчя перебування на Прикарпатті Війська Запорізького» столиця Покуття приймала гостей з усієї України. Приїхали делегації з усіх областей України, а також із 10 країн світу.

Захід розпочали зі служби в катедральному соборі Преображення Господнього — з молебню за Україну. Після того учасники дійства взяли участь у відкритті пам’ятної дошки на честь цієї історичної події. Колонами пройшлися центральною частиною міста в супроводі духовного оркестру. І вже в обід у міському палаці культури «Народний дім» відбулося пленарне засідання Міжнародної великої ради Українського козацтва. У святкуванні взяли участь влада міста, району та області.

До організації дійства долучився і гетьман Українського козацтва Микола Пантелюк. Він зізнався, що підготовка до свята тривала досить довго.

— Я радію, що на святкування приїхали патріоти України звідусіль, навіть з інших країн, — сказав Микола Пантелюк, — щоб засвідчити свою історію. Наше основне гасло: «Єднаймося, українці, заради великої України». Через такі заходи іде та практична показова робота. Як казав Богдан Хмельницький, «не шукаймо поміж себе ворогів. Вони самі вас знайдуть». Переконаний, що об’єднавчий процес іде знизу, а не зверху. Тому ми повинні робити все можливе для цього.

Підтримав колегу й отаман козацького товариства імені Богдана Хмельницького Іван Якович. Він вперше відвідав Коломию й загалом Галичину і був щиро захоплений писанковим містом.

— Захід провели на високому рівні, — сказав Іван Якович. — Втім, я не завжди схвалюю такі заходи, бо переважно з козацької слави роблять забави. Але не в цьому разі. Такі дійства, де збиралися б усі козаки не лише з України, а й з-за кордону, слід проводити щороку.

Після завершення пленарного засідання учасники святкування зварили козацький куліш.

Галичина