У Коломиї влада не змогла підготувати міське озеро до купального сезону


З настанням теплої погоди у містах розпочинають підготовку до купального сезону. У всіх, але не в Коломиї.

Цього року в ратуші не подбали про поліпшення благоустрою на міському озері. Очільники вибрали легший шлях - заборонили коломийцям купатися у цих водоймах.

Заборонений плід солодший. Люди й далі відпочивають на озері. Бо куди ще їм діватися, коли місць відпочинку обмаль. У Коломиї вже давно ведуться розмови про басейн. Міський голова Ігор Слюзар обіцяв, що коломийці найближчим часом зможуть плавати в басейні. Але руки у чиновників поки до басейну не дійшли. Народний депутат Олександр Доній каже, що до нього зверталися місцеві депутати з проханням підняти це питання на державному рівні. “Щоб почати працювати у цьому напрямку, для спершу сама місцева влада має прийняти рішення чи басейн має бути новий чи реконструйований”, - розповідає нардеп.

Гіркий досвід коломийського вікенду очільники отримали два тижні тому. На міському озері потонула дівчинка, тіло якої співробітники водолазної станції шукали більше години.

“Це лише перша цьогорічна жертва, але не остання, повірте, - переконує начальник рятувально-водолазної станції Сергій Буряк. - Місць, спеціально відведених для купання, немає, кожен купається, де йому заманеться. Згідно зі стандартами, має бути огорожа. Але цього не забезпечила місцева комунальна служба”.

За словами Сергія Буряка, в озері подекуди глибина 0,5 м, а потім іде різкий обрив до 2 м. Тому рятувальний пост на озері необхідний. Натомість очільник комунальників Мирон Михалушко запропонував міському голові взагалі відмовитися від рятувальників. Мовляв, що вони там допоможуть, тим паче що купання в озері заборонено.

На Прикарпатті відбулася реорганізації рятувальної служби. Коломийська станція, окрім нашого району, у підпорядкуванні має ще чотири райони: Верховинський, Снятинський, Городенківський, Косівський та місто Яремче. “Коли трапився той нещасний випадок з молодою дівчиною на озері, наша рятувальна служба була на виїзді на Верховинщині. Там ми шукали від восьмої ранку тіло потонулого хлопця. Тому в той час приїхати врятувати дівчину просто фізично не змогли”.

І хоча очільники міста вирішили не розміщувати на постах рятувальників, Сергій Буряк каже, що від роботи працівники не відмовилися. Якщо бачать якусь пересторогу, то йдуть на допомогу.

“Міська влада видала чимало дозволів на встановлення довкола озера атракціонів, розважальних закладів, але облагородити територію не змогла. Огорожі встановити теж немає кому, - жаліється Сергій Буряк. - А в облагородженні має бути задіяна міська влада”.

Коли ж раніше на постах працювала патрульно-постова служба, то тепер коломийцям на воді варто розраховувати на себе самих або сміливого перехожого. Врятувати потопельника, скоріше за все, не зможуть.

Також Сергій Буряк звернув увагу на те, що влітку, особливо у спекотні вихідні, коли дуже багато людей відпочиває на берегах озера, треба підсилити патрулювання міліції. “Безумовно, міліція тут виступає не в ролі рятувальників, а щоб забезпечити громадський порядок. Аби в зонах відпочинку менше було нетверезих людей. Тому що досвід показує - нещасні випадки найчастіше відбуваються через алкоголь”, - наголосив Буряк.

Поцікавитися у начальника комунальників Мирона Михалушка, чому не облагороджена територія на озері, не змогли. Чиновник влаштував журналістам тижневика “ДК” бойкот після виходу статті “Водії теж плачуть” (№1). У матеріалі ми опублікували графік проведення ямкового ремонту на місцевих дорогах. Така публікація обурила емоційно-неврівноваженого Михалушка. Адже в кінці року доведеться перед коломийською громадою відповідати, чому ремонт перелічених вулиць не зроблений. Значить, йому є чого остерігатися. Дивує лише те, що начальник перебуває на службі у громади та отримує заробітню платню з кишень коломийців, але відповідати на питання, що мають суспільно важливе значення, не збирається.

У статті 34 Конституції України йдеться, що кожен має право на вільне збирання, зберігання, використання та поширення інформації усно, письмово або в іншій спосіб. Якщо ситуація найближчим часом не вирішиться, журналісти тижневика звертатимуться в правоохоронні органи.

 

Автор: Вікторія Мартинюк,

газета “Дзеркало Коломиї”