У країні Євросоюзу виявили центр російських кібератак


Великий російський центр кібератак виявили в Чехії.

Дві комп'ютерні фірми створили росіяни в Празі і використовували їх для атак, - йдеться в розслідуванні журналу Respekt, передає Gazeta.ua/

Видання запевняє, що формально ці приватні компанії займалися продажем комп'ютерного обладнання та програмного забезпечення. Але насправді співробітники також готували хакерські атаки, використовуючи свої комп'ютери.

З Росії в Чехію привозили частину техніки для цих фірм. Робили це на автомобілях російського посольства з дипломатичними номерами.
Група могла співпрацювати з кількома аналогічними російськими осередками, що діють в інших країнах. У таємній російській мережі кіберзлочинців були як чехи, так і росіяни, які набули місцевого громадянства.

Чеські сили безпеки розкрили її діяльність ще на початку 2018 року. Тоді затримали кілька росіян і громадян Чехії, які є вихідцями з Росії. Підсумки і деталі цієї операції досі широко не розголошували.

У лютому ЄС почав розробляти санкції за кібератаки. Тим часом зростає тривога щодо китайської і російської діяльності в кіберпросторі. За стандартами ЄС, до злочинів, за які передбачено кримінальне покарання, належать крадіжка грошових коштів, серйозні витоки даних, перехоплення даних, широкомасштабна крадіжка інтелектуальної власності, атаки на критично важливу інфраструктуру, крадіжка секретної інформації, атаки на інформаційні системи, що використовуються для виборів, злом комерційно важливих даних.

Заходи у відповідь, які пропонують - це заборона на поїздки і заморожування активів для компаній. Подібно до санкцій США, європейські заходи можуть застосовуватися у всьому світі, навіть якщо компанія не володіє активами всередині ЄС.