У криницях Калуського району мікробне забруднення у 25 разів перевищує допустимі норми


Про проблеми нестачі якісної питної води говорили на засіданні колегії Калуської РДА. За словами начальника Калуського районного управління держсанепідемслужби Оксани Ананевич, проблема забезпечення населення України якісною питною водою з кожним роком ускладнюється, стає більш гострою. Практично всі поверхневі, а в окремих регіонах — і підземні води, за рівнем забруднення не відповідають вимогам стандарту на джерела водопостачання. Очисні споруди і технологія очищення води застаріли і не оновлю

За словами Оксани Ананевич, існуючі в країні методи очистки водопровідної та стічних вод не розраховані на звільнення від вірусів. Питна вода стає активним чинником шкідливого впливу на здоров’я, причиною виникнення багатьох небезпечних масових інфекційних захворювань, зокрема вірусного гепатиту А. Про недостатню ефективність існуючої технології очистки води свідчить високий рівень захворюваності населення кишковими інфекціями. Взагалі ж, на сьогодні відомо близько 100 хвороб, які “дарує” нам питна вода, пишуть "Вікна".

У Калуському районі централізованим водопостачанням забезпечені тільки Боднарів та Войнилів.

Станом на 10 червня у районі нарахували 11 громадських криниць. Чистка і дезінфекція громадських та індивідуальних криниць практично не проводяться.

Як зазначила Оксана Ананевич, моніторинг якості питної води в громадських та індивідуальних криницях в населених пунктах району свідчить про високе мікробне забруднення, яке значно перевищує встановлені нормативи. Досліджені проби води з громадських криниць мали мікробне забруднення, яке у 25 і більше разів перевищувало допустимі норми. А якщо говорити про якість води в індивідуальних криницях жителів сільської місцевості, то відсоток проб нестандартних за бактеріологічними показниками ще вищий і складає 37-44%. Разом з тим напруженою залишається в районі епідситуація щодо гострих кишкових інфекцій.

Через відсутність необхідних коштів не вирішується питання централізованого водопостачання сіл Копанки, Вістова, Новиця. Локальні водопроводи шкіл, будинків спеціалістів у селах експлуатуються з порушенням існуючих вимог, мережі та споруди потребують ремонту чи заміни, відсутній кваліфікований персонал для їх обслуговування. Водопостачання закладів освіти в сільській місцевості здійснюється за допомогою локальних водопроводів, джерелами водопостачання в 50% шкіл є криниці чи каптажі і в такій же мірі свердловини. Таким чином, використовуються в основному поверхневі грунтові води, які потребують додаткової очистки та дезінфекції, які на локальних водопроводах закладів освіти не використовуються за винятком дезінфекції за допомогою дозуючих хлорних патронів, що є не завжди ефективним. Особливо це стосується населених пунктів району, де природні грунтові води не відповідають вимогам стандарту за хімічними показниками, зокрема високому вмісту заліза і крім цього незадовільними органолептичними показниками: колірності, мутності, які особливо високі в паводковий період. Це села Негівці, Довга-Войнилівська, Добровляни, Вістова, Підмихайля, Рипянка. Тому на даних водопроводах необхідно встановлювати очисні установки, або обладнувати нові свердловини із захищених міжпластових водоносних горизонтів. Виконання Програми шкільного водопостачання дозволило дещо покращити ситуацію, однак значна частина заходів залишається невиконаною.

Актуальним залишається витання водопостачання жителів с. Пійло (забудова в районі вулиць Львівської, Новобудова), де у криницях виявлено підвищений вміст хлоридів у 2,3-6,4 рази перевищує гранично-допустимі концентрації (800-2250 мг/дм при ГДК не більше 350 мг/дм).