У Криворівні освяченим туристи ділилися з бідними


До церкви Різдва Пресвятої Богородиці, що в селі Криворівня Верховинського району, на Великдень зійшлося багато люду.

Адже на свята з’їздяться до родини з усіх усюд, щоб разом святкувати Воскресіння Христове. Є тут чимало й туристів, пише Голос України.

Як розповідає журналіст Івано-Франківського обласного телебачення «Галичина» Іван Харук (уродженець славної Криворівні), багато мешканців села одягають до церкви гуцульський одяг. Є навіть цілі родини, які від малого до великого приходять до храму Божого в народних строях. Традиційно святкові відправи тривають усю ніч. А ще тут заведено ділитися освяченим із незаможними, збирати великодні кошики для сиротинців та бійців.

Офіційною датою заснування церкви є 1719 рік – про це свідчить напис, схований під покрівлею над західним ґанком. Існує переказ, що церкву до Криворівні перенесли із присілку Заріччя, із протилежного боку річки Чорний Черемош. Зусиллями пароха церкви о. Івана Рибарука (на знімку) та парафіян на храмі відновили ґонтове покриття. Тут зберігаються старовинні ритуальні речі, ікони.

Церква Різдва Пресвятої Богородиці – один із найстаріших дерев’яних храмів Гуцульщини. За триста років свого існування ніколи не був зачиненим, незважаючи на зміни влади та війни. На початку ХХ століття церкву з візитацією відвідав митрополит Андрей Шептицький. Храм відомий тим, що тут вели зйомки фільму-шедевру «Тіні забутих предків».

Цьогоріч церква у Криворівні стала ще більше відомою завдяки проекту народного депутата, голови Комітету Верховної Ради з питань культури та духовності Миколи Княжицького і телеканалу «Еспресо» «Унікальні дерев’яні церкви Верховинщини».

Людмила СТРАЖНИК.

Фото Івана ХАРУКА.