У Кутському лісгоспі незаконно зрубали лісу на понад пів мільйона


Державна екологічна інспекція Карпатського округу нарахувала 593 611 гривень збитків за результатами позапланової перевірки, проведеної на території ДП «Кутське лісове господарство».

Такий розмір шкоди, нанесеної довкіллю внаслідок виявлених незаконних рубок дерев загальною кубомасою  212,76 м 3 . Розрахунок розміру шкоди, заподіяної лісу, проведено відповідно до такс, затверджених  Постановою КМУ від 24.07.2013 № 541.

Перевірка проводилась на підставі розгляду звернення громадян на виконання наказу Державної екологічної інспекції України спільно з фахівцями Держекоінспекції із залученням представників інших територіальних органів Держекоінспекції.

Під час заходу державного нагляду (контролю) встановлено, що ДП "Кутське лісове господарство" виписувались лісорубні квитки на проведення вибірково-санітарних рубок у 2019 році на території національного природного парку "Гуцульщина" без вилучення (зона регульованої рекреації).

Відповідно до ст. 67 Лісового кодексу України на даних ділянках здійснювалось спеціальне використання лісових ресурсів. Дані ділянки в рубку призначались з порушенням ст. 9-1 Закону України "Про природно-заповідний фонд України" та Інструкції про застосування порядку установлення лімітів на використання природних ресурсів у межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду загальнодержавного значення від 24.01.2008 року № 27, а саме без відповідного ліміту на проведення рубок на території ПЗФ загальнодержавного значення, який затверджується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування і реалізує державну політику у сфері охорони навколишнього природного середовища, а також без відповідного дозволу, який видається органом виконавчої влади з питань охорони навколишнього природного
середовища, обласними державними адміністраціями, що є порушенням ст. 12,40 Закону України "Про охорону навколишнього природного середовища"; ст.
9-1, 20 Закону України "Про природно-заповідний фонд України".

Враховуючи, що порушення, виявлені під час перевірки ДП "Кутське лісове господарство", містять ознаки кримінального правопорушення, матеріали направлено до Косівського ВП ГУ НП в Івано-Франківській області.