У мерії розповіли, яким буде бюджет Франківська наступного року


У понеділок, 16 грудня в Івано-Франківську представили міський бюджет на 2020 рік.

За словами керівниці департаменту фінансів Вікторії Сусаніної, підготовка до бюджету 2020 року розпочалась ще влітку, інформує кореспондентка Бліц-Інфо.

"Ці цифри не дуже нас задовільняють, але це краще за те, що нам пропонували раніше. Зараз до нас приєднані два села, а незабаром приєднаються ще три", - зазначає фінансистка.

Сусаніна зауважує, що додаткове навантаження на міський бюджет дає оплата комунальних послуг  у закладах освіти та утримання комунального транспорту — пільговий проїзд у міському транспорті та залізниці.

Відтак, наступного року доходи міського бюджету складатимуть 2 599 078 100 гривень. У  тому числі доходи загального фонду міського бюджету – 2 491 530 800 гривень та доходи спеціального фонду міського бюджету – 107 547 300 гривень.

"Свого часу була дуже велика напруга, чи буде на місцях залишатись акцизний податок. Завдяки народним депутатам наступного року місто матиме додаткових 40 мільйонів. Однак, акцизний податок збережений тільки на 2020 рік. Прогнозується, що десь у квітні ми отримаємо кошти за січень", - додає Вікторія Сусаніна.

Десь 10 мільйонів за прогнозами отримає місто від пайової участі.

Загалом 43% від бюджету спрямують на освіту 1083,1 мільйона, 9,9% - капітальне будівництво та реконструкція 249,5 мільйонів, 9% комунальне господарство - 227,4 мільйона.

Декілька років назад місто запровадило муніципальні пільги для вчителів фізкультури та поварів. На наступний рік у міському бюджеті на це передбачено 11 мільйонів. Ще 20 мільйонів 700 тисяч  закладено на розвиток спорту та підтримку МФК "Прикарпаття". На соціальний захист передбачено 43 504 20 гривень, це на 420 мільйонів менше, аніж цього року. Бюджет розвитку становитиме 329 943,5 тисячі гривень.

Водночас міський голова Руслан Марцінків зауважив, що бюджет наступного року — є бюджетом виживання, адже є недофінансування освіти.

"До сьогодні не всі міські голови розуміють, як функціонуватиме медицина 2-3 рівнів. Переживаю, що це буде велике навантаження на місцеві бюджети. Не вірю, що все буде компенсовуватись. Ще одним питанням є питання розвитку. Нажаль у нас пішла політика перекладання видатків, це видно на ПТУ. Ми б могли використовувати ці кошти на наші власні повноваження — ремонт доріг, дворів, будівництво шкіл та дитсадка", - розповідає мер.

Очільник Франківська наголошує, що наступного року пріоритетом будуть забезпечення франківців інсуліном та завершення перехідних об'єктів. Нові починати не будуть.

"Ми працюємо над тим, аби залучати державні кошти, зокрема, подали декілька проєктів. Наступного року залучать найбільше коштів ґрантових міжнародних проєктів, за час моєї каденції", - каже Марцінків.

За його словами, на міст через Бистрицю Солотвинську у міському бюджеті заклали 50 мільйонів. Цих коштів має вистачити на завершення мосту та початок будівництва розв'язки.

"Зараз місто замовило експертний висновок щодо безпеки руху, а також звернулись до трьох підприємців, на ділянки яких має виходити дорожня розв'язка. Висновок має бути готовим за три тижні", - додає міський голова.

Читайте нас в FacebookTelegram, та Instagram. Завжди цікаві новини!