У музеї мистецтв Прикарпаття – виставка “Порцеляновий ренесанс України”


Вона – примхлива. І вимагає делікатного ставлення до себе. А свою справжню красу розкриває при високих температурах. Так запевняють ті, хто мав із нею справу.

Майстер розпису порцеляни Євген Овчарик своє діло знає. Адже присвятив йому значну частину життя. Хоча, зізнається, «подружився» із крихким полотном не відразу, пише ВЕЖА.

А от одесит Сергій Воронов завдяки своєму «порцеляновому» ремеслу прославився як «наперсточник». Каже, нічого спільного із відомою азартною грою не має. Із керамічної маси він створює декоративні мініатюри. Зокрема – наперстки.

Усього – понад 4 сотні експонатів презентували на виставці в Івано-Франківську майстри з усієї України. Її куратор Валерій Завершинський каже, насправді це – чи не останні взірці порцелянового мистецтва. Та й людей, які вміють працювати із крихкою тканиною, нині залишилось небагато.

Відроджувати «вимираюче» мистецтво майстри почали у Харкові. Там понад півроку тому вперше презентували колективну виставку виробів «Порцеляновий ренесанс України». Після цього відправилися у творчий тур. В Одесу, Вінницю та Івано-Франківськ. На черзі, кажуть, Київ. А відтак, мають намір показати українське порцелянове мистецтво і за межами країни.