У найближчих два роки Калушу потрібні мінімум 240 мільйонів


У грудні до Калуша приїхали науковці з львівського інституту гірничо-хімічної промисловості. Вони представили результати своєї роботи за трьома проектами, які виконані впродовж поточного року.

Так, минулого року у Калуші відбулося виїзне засідання Івано-Франківської обласної ради, присвячене екологічним проблемам міста. Відтак обласний бюджет виділив Калушу 2,7 млн гривень на виготовлення проектно-кошторисної документації з ліквідації джерел забруднення підземних вод та рекультивації порушених земель на території гірничо-технологічних об’єктів колишнього калієво-магнієвого виробництва, інформують "Вікна".

Торік тендери на виготовлення проектно-кошторисної документації були безуспішними. Кошти повернули в обласний бюджет, однак цього року місто їх отримало знову. У травні відбулися торги, участь у яких взяли п’ять суб’єктів господарювання. 10 травня з переможцем – ТОВ «Інститут гірничо-хімічної промисловості» зі Львова – було укладено договір на виготовлення проектно-кошторисної документації. Переможець торгів запропонував виконати роботи за 1 млн 850 тис. гривень. А зекономлені кошти обласного бюджету місту довозили використати на інші екологічні проекти.

Два з них теж доручили цьому львівському інституту. Зокрема, це проведення моніторингових спостережень за динамікою деформацій та визначення карстових утворень земної поверхні  (вартість проекту 190 тис. гривень) та проведення моніторингових спостереження впливу хвостосховищ дослідної фабрики на засолення ґрунтових вод та розробка рекомендацій з усунення негативного впливу на довкілля (185 тис. гривень). Угоди з Інститутом на проведення цих досліджень було укладено 11 жовтня.

Перший проект – найбільш масштабний, він включав дослідження Домбровського кар’єру із зовнішніми відвалами розкривних порід №1 та №4, хвостосховищ № 1 та  №2 і шламонакопичувача. Розроблена інститутом проектно-кошторисна документація вже пройшла державну експертизу. Обсяг фінансування передбачених проектом робіт становить близько 1,5 млрд гривень. Лише для першочергових робіт потрібно 240 млн гривень. Проект дає міській владі можливість звертатися за фінансуванням з державного і обласного бюджетів.

До виконання робіт Гірхімпром залучив науковців з Івано-Франківського університету нафти і газу, інституту екології з Польщі, національного космічного агентства, фахівців калійного і магнієвого заводу.