У пошуках дешевших ліків. В яких франківських аптеках можна зекономити


Франківці часто стикаються з тим, що в різних аптеках ціни на одні й ті самі ліки суттєво різняться. Це може бути пов’язано з тим, що ціну підняв виробник, і в тій аптеці, де ліки дорожчі, це вже продаж за новою ціною, а там, де дешевші – триває розпродаж залишків.

Крім того, підприємець сам вирішує, яку надбавку йому ставити на той чи інший препарат. Головне – щоб ця надбавка не перевищувала 25 % від закупівельної ціни. «Репортер» вирішив пройтися аптеками Івано-Франківська і з’ясувати, де та скільки можна зекономити.

Знайти можна

Спершу ліки для порівняння ми обирали доволі просто. Заходили в аптеку та питали у покупців, за чим вони прийшли, а потім, відповідно, порівнювали ціни в різних мережах. Почали з таблеток кардіомагнілу, 75 мг № 100. Їх використовують для профілактики інфаркту та при порушеннях мозкового кровообігу. Отже, у «Першій соціальній аптеці», що на Дов­гій, 76 вони коштують 87.90 грн, в «Аптеці оптових цін» на Горбачевського, 50 – 95.62, в аптеці «Доброго дня», що на Миколайчука, 2 – 92.40 грн. «Бам» на Галицькій, 80Б продає по 74.40, «Подорожник», що на Тролейбусній, 1 – по 83.75, а в аптеці «Здорова родина» – 86.00 грн. Як бачимо, різниця може бути й понад 20 грн.

Ціни на таблетки карсил по 22,5 мг № 80, які застосовують при хворобах печінки, теж різняться. Знову ж таки у «Першій соціальній» – 113.20, в «Аптеці оптових цін» – 129.36, «Доброго дня» – 122.30, «Бам» – 93.90, «Подорожник» – 110.50 грн. Отже, правильно обравши аптеку, можна зекономити 35 грн.

Далі поцікавились препаратами, які мають бути в кожній домашній аптечці. Це активоване вугілля 250 мг № 10, цитрамон Дарниця № 6, Анальгін 0,5 г № 10. Хоча на цих ліках не вдасться суттєво заощадити, але різниця у кілька гривень таки є.

Потім перевірили ціни на Мезим Форте, популярні в тих, хто має розлади шлунка. З усіх обраних аптек найвища ціна на препарат в «Доброму дні» – 54.30. Найнижча – знову «Бам» – 41.50 грн.

Якщо ж вам потрібний Магне В6 № 50, то в «Аптеці оптових цін» він коштував 173 грн, у «Першій соціальній» та аптеці «Доброго дня» – 170.35 грн, в «Здоровій родині» – 147.50, а в «Подорожнику» – 145.99 грн. Та зберегти цілих 45 грн можна, придбавши ці ж ліки в аптеці «Бам», де вони коштують 127.50. Схожа ситуація з капсулами Ессенціалє Форте Н. «Доброго дня» – 181.50, в інших аптеках – від 169.50 до 176.60, а «Бам» – 149.90.

Відстань впливає на вартість

Різниця між цінами на ліки в аптеках міста – нормальне явище. Адже закон не забороняє власникам чи керівникам аптек встановлювати ту вартість, яку вони вважають прийнятною. Головне, аби вона не перевищувала 25 % від закупівельної ціни.

Ще треба враховувати, що й закупівельна ціна бути різною. Це залежить від постачальника. Кожен підприємець купує препарати на різних умовах, а відхилення закупівельної ціни держава не регулює. Якщо підприємець бере велику партію або платить наперед, то часто отримує суттєву знижку. Такі нюанси теж впливають на роздрібну вартість.

Саме тому малим підприємствам значно важче втриматися на аптечному ринку, ніж мережевим закладам, бо в тих більші ресурси. Також важливу роль відіграє розташування закладу, наявність конкурентів поруч. Що більше в певній частині міста аптек, тим нижча у тому районі ціна ліків – і навпаки.

Мовою цифр

За результатами дослідження благодійного фонду «Пацієнти України», яке провели в рамках проекту USAID «(Без) коштовна медицина», кожен другий пацієнт в Україні відмовляється від лікування або відкладає його через брак коштів. Головною проблемою 94 % пацієнтів, які брали участь у фокус-групах, вважають саме високу вартість препаратів. При цьому 48 % пацієнтів скаржаться на підробки та неякісні ліки.

Згідно з результатами дослідження, понад 56 % людей вживали лише частину прописаних ліків з фінансових причин. 43 % хворих довелося позичати кошти на лікування або продавати коштовні речі, майно. Ці дані разом із вис­новками та рекомендаціями БФ «Пацієнти України» передали в МОЗ, аби вдосконалити уже запущені реформи.

Також, за даними фонду, на деякі ліки ціни в Україні завищені в 14 разів порівняно з іншими країнами, які брали до дослідження. Із проаналізованих організацією 97 медпрепаратів третина продається дорожче, ніж у країнах ЄС. Фахівці пов’язують це з підвищенням курсу долара та євро, бо ж багато ліків Україна імпортує. Та навіть ціна на власне українські препарати залежить від курсу іноземних валют. Адже інгредієнти все одно закуповуються за кордоном.