У РФ стверджують, що "посилено годують" поранених моряків


Уповноважений РФ з прав людини заявила, що лікування поранених українських моряків Андрія Артеменко, Василя Сороки і Андрія Ейдера дає позитивну динаміку.

Про це Тетяна Москалькова повідомила в Іnstagram, пише Укрінформ.

"У СІЗО 1 УФСВП Росії по м. Москві відвідала українських моряків А.А.Артеменко, В.В.Сороку і А.Д.Ейдера... Їм надається вся необхідна медична допомога, вони забезпечені необхідними медичними препаратами, медики оцінюють отримані ними травми як поранення легкого ступеня тяжкості, лікування вже дає позитивну динаміку стану здоров'я", - написала вона. 

За словами омбудсмена, вона більше двох годин розмовляла з полоненими моряками.

"На умови утримання скарги не надійшли, вони утримуються в медичній частині, в  просторих, чистих камерах з великими вікнами. Ув'язненим забезпечується посилене харчування, вони мають можливість відкрити рахунки і купувати додаткові продукти харчування", - стверджує Москалькова. 

Крім того, за її словами, українці мають доступ до великої бібліотеки, де "кожен вибрав і отримав літературу за смаком". 

Вона додала, що поранені "ведуть листування по електронній пошті з рідними і близькими".

Детальнішу інформацію про стан здоров'я українських моряків і умови їхнього утримання Москалькова пообіцяла розмістити пізніше на своєму сайті.

Раніше міністр закордонних справ України Павло Клімкін повідомив, що до поранених моряків пустили українських консулів.

Як повідомлялося, 25 листопада прикордонні кораблі Російської Федерації вчинили агресивні дії проти українських кораблів, що здійснювали плановий перехід з порту Одеса в порт Маріуполь. Російські військові обстріляли і захопили три українські кораблі в Керченській протоці, а також 24 моряки.

Підконтрольні Росії "суди" в окупованому Криму заарештували на два місяці усіх затриманих українських моряків.

Тепер 21 український військовий знаходиться в московському СІЗО "Лефортово", ще троє поранених - Андрій Артеменко, Василь Сорока і Андрій Ейдер - також у Москві, в медчастині ізолятора "Матросская тишина".