У селі на Прикарпатті двохсотрічну церкву пересунули, щоб побудувати нову


У селі Тисів на Прикарпатті освятили новий храм. Його звели на місці старої дерев'яної церкви, яку збудували двісті років тому. При цьому селяни пишаються, що зуміли зберегти і дерев'яну пам'ятку. Новий храм Святого Введення тисівська громада будувала довгих 12 років. На урочисте освячення зібралося все село.

Як інформує Інтер, мешканці Тисова мають особливий привід для гордості.Їхня церква стала справді унікальною.

Олександр Васютин, священик села Тисів: 

- Ми сьогодні радіємо, бо ми освятили новий храм, але і радіємо, що нашу стару святиню ми не знищили, а зберегли для історії. Отримавши благословення на будівництво нового храму, мешканці села вирішили, що він має постати на намоленому місці. Саме там, де вже понад 200 років височіла дерев'яна церква. Руйнувати пам'ятку не стали. Натомість її просто пересунули на півсотні метрів. Ось так це було.

Ярослав Юрочко, мешканець села:

- Зняли спочатку підлогу, потім підкладали такі труби, піднімали її на цих трубах і машини тягнули. Вчасно так, під команду. Храм перетягли із усім начинням, навіть не знімаючи ікон.

Іоасаф, митрополит івано-франківський і галицький УПЦ КП:

- Якщо вони зуміли, не порушивши нічого, ні підлоги, ні престолу, ні хрестів, перетягнути храм - це не тільки Боже благословіння, а й безперечно талант цих людей.

Галина Васютин, мешканка села:

- Було дуже страшно, але Бог поміг, що всьо залишилося на місці. Проект нової церкви розробили спільно з архітекторами. А зводили усією громадою. Потроху й обережно, щоб старенький храм поруч не розвалився від надто активних робіт. Тепер кожен тисівчанин зможе обирати - молитися в просторому новому храмі чи старому намоленому.