У школах Коломиї та Калуша продовжили карантин


Сьогодні, 1 лютого у Коломиї та Калуші провели позачергові засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій.

У Коломи впродовж тижня фахівці стежили за перебігом захворювання на ГРВІ серед учнів. Показники зросли. Станом на вівторок хворіли 1391 школяр, сьогодні їх уже 1922. Тому вирішили навчання з понеділка 4 лютого не відновлювати, як планували раніше. Відтак, карантин у коломийських школах продовжили поки до 8 лютого включно, пише НТК.

Як повідомила лікар-епідеміолог Калуша Зінаїда Ковбаснюк, за останній тиждень захворюваність на грип та ГРВІ зростала. Цей процес є закономірним: за багаторічними спостереженнями захворюваність  є найвищою наприкінці січня – на початку лютого. А окрім того, у нас що два роки активізується епідемічний процес.  І зараз саме такий період. За 25-31 січня в Калуші і Калуському районі на грип і ГРВІ захворіли 2014 осіб проти 1354 за попередній тиждень. Ріст становить 33%, інформують "Вікна".

Управління освіти через школи теж відслідковує рівень захворюваність дітей на гострі респіраторні вірусні інфекції, зокрема, класні керівники збирають інформацію від батьків учнів. За словами начальника управління Ірини Люклян, за останньою інформацією, станом на 16.00 31 січня, лише в одному закладі – дев’ятій школі – захворюваність становить 16%. У всіх інших вона зберігається на рівні 20% і вище. Найвища – у сьомій (25%), восьмій (28%) і одинадцятій школі (30%).

У Калуші за тиждень станом на 31 грудня за медичною допомогою з приводу ГРВІ та грипу звернулося 1071 особа проти 981 за попередній тиждень. З них 567 дітей віком до 17 років (було 520). За словами Зінаїди Ковбаснюк, за тиждень захворюваність школярів міста хоч незначно, однак зросла: з 267-ми до 294-х випадків. Прогноз медиків – вона залишиться високою і наступного тижня, тож, міській раді рекомендували продовжити вимушені канікули у школах.

Заступник в. о. генерального директора комунального некомерційного підприємства "Калуська центральна районна лікарня" з охорони дитинства та пологової допомоги Богдан Кучма повідомив: викликів лікаря додому у Калуші за останній тиждень поменшало з 488-ми за період з 21-26 січня до 266-х – від початку цього тижня. На 10-ту годину ранку 1 лютого є 18 викликів. Це, за словами Богдана Кучми, пов’язано з позитивним впливом призупинення навчання.

У стаціонарі Калуської ЦРЛ ситуація через грип та ГРВІ теж напружена. Дорослі, як потребують госпіталізації, як повідомив на засіданні комісії в. о. генерального директора Калуської ЦРЛ Іван Красійчук, потрапляють у пульмонологічне відділення. Тут на 30 ліжок в останній період є по 49-58 хворих.  Відтак додаткові ліжка розгорнули у травматологічному відділенні. Щодо дітей, які поступають на лікування в дитячу лікарню, то тут на 70 ліжок було по 80-85 дітей, а станом на 1 лютого є 68. Більшість дітей, яких госпіталізують через грип та ГРВІ, – віком до чотирьох років. Критичних випадків, коли хворих довелося б доправляти на лікування в обласну лікарню, в Калуші не було.  Однак, як зазначив головний лікар міського центру з надання первинної медико-санітарної допомоги Михайло Гаврилишин,ускладнень внаслідок грипу і ГРВІ – бронхітів і пневмоній – у Калуші є багато.

Тож, по суті, жодних підстав для припинення карантину у Калуші немає. Захворюваність на грип та ГРВІ залишається високою і зростає, тож, призупинення навчання у загальноосвітніх закладах міста продовжили до 9 лютого