У Снятині розпочали реставраційні ремонти на ратуші


Кожне місто має свою гордість. Гордістю міста Снятин є міська ратуша. Проте із року в рік стан ратуші погіршується.

Дана споруда – це ділове, культурне та історичне серце не тільки міста Снятина, а й всього покутського краю. За останні роки загальний стан будівлі тільки погіршився, кажуть у Снятинській міській раді.

Основними факторами, що негативно впливають на загальний стан ратуші, є інтенсивний рух транспорту, що створює постійні динамічні навантаження на будівлю; зношеність інженерних комунікацій (водопостачання, каналізація тощо). Фактично інженерні комунікації вичерпали свій ресурс; протікання даху ратуші, зношеність елементів системи водовідведення; постійне підтоплення основи фундаменту ратуші поверхневими та дощовими водами; невідповідність будівлі теплотехнічним вимогам тощо.

Наприкінці 2018 року Снятинська міська рада стала переможницею в дев’ятому обласному конкурсі проектів та програм розвитку місцевого самоврядування із проектом «Столиця Покуття очима туристів (реставраційно-відновлювальні роботи приміщення міської ратуші в м.Снятин)».

Зважаючи на довготривалість та складність виготовлення проектно-кошторисної документації (оскільки міська ратуша є пам’яткою архітектури та містобудування (згідно Наказу МКТ від 03.02.2010 №58/0/16-10 (у редакції від 16.06.11 №453/0/16-11, охор. №429-М) Державне науково-реставраційне управління Івано-Франківської області (начальник управління Петро Лисаківський) вже завершило роботи по виготовленню документації і наприкінці 2018 року розпочалися внутрішні ремонтно-реставраційні роботи.

«Внутрішні ремонтно-реставраційні роботи на пам’ятці містобудування і архітектури місцевого значення ратуші (1861–1909) охоронний номер 429-М за адресою вул. Шевченка, 70 в м. Снятин Івано-Франківської області» фінансуватимуться у 2019 році з обласного бюджету (300 тис. грн.) та міського бюджету (170 тис. грн.). Загальна вартість проекту становить 1450000 грн.

Працівники підрядної організації здійснили заміри та замовили дверні полотна та віконні блоки, виготовили металічні заготовки для сходів. Під час внутрішніх ремонтно-реставраційних робіт планується замінити вхідні та внутрішні двері, укріпити сходову клітку, відновити стінові покриття та облаштувати оглядовий майданчик. Тобто зробити комфортним та безпечним вихід на оглядовий майданчик ратуші, щоб кожен бажаючий мав можливість помилуватися покутськими та буковинськими краєвидами, спостерігати за чарівністю карпатського краю.