У США довічно ув’язнений пережив клінічну смерть і попросив його звільнити


Апеляційний суд штату Айова вирішив, що клінічна смерть не є підставою для припинення довічного терміну ув’язнення. Прогалиною в законодавстві намагався скористатися 66-річний Бенджамін Шрайбер.

Про це повідомляє The Washington Post.

У 1997 році Шрайбера засудили до довічного ув’язнення за сплановане вбивство. Через майже двадцять років він зазнав інфекційного отруєння: через камені в нирках в організмі накопичувалися токсичні речовини. Зрештою, в травні 2015 року Шрайбер втратив свідомість і пережив клінічну смерть: лікарі п’ять разів оживляли його серце.

У квітні 2018 року в’язень подав до суду з оскарженням свого вироку, заявивши, що він технічно пережив смерть, а отже, термін його ув’язнення вже минув. Крім того, у своїй заяві Шрайбер вказав, що лікарі в’язниці не виконали його прохання “не реанімувати” його.

Окружний суд відхилив аргументи Шрайбера, назвавши їх «непереконливими та незадовільними»: той факт, що він узагалі зміг подати позов, суддя назвав достатнім, аби визнати, що в’язень — живий.

Апеляційний суд штату Айова також не задовільнив наведені в позові підстави для звільнення Шрайбера. В оприлюдненому рішенні судді вирішили не надавати означень поняттю «смерть», а зосередитися на тому, що означає «життя у в’язниці».

«Ми не вважаємо, що законодавство мало на меті надати цьому положенню… можливість звільняти засуджених за кримінальні злочини, якщо медичні процедури під час їхнього ув’язнення призвели до того, що медичні працівники їх реанімували», — написала суддя Аманда Потерфілд.

«Шрайбер або живий — тоді він має залишитися у в’язниці, або мертвий — тоді ця апеляція є суто гіпотетичною», — додала вона.

Апеляційний суд при цьому не брав до уваги аргументу про небажання Шрайдера його реанімувати — щодо цього рішення ще має винести суд нижчої інстанції. За словами медиків, які проводили в’язню операцію, вони попередньо проконсультувалися з його братом.

Шнайдер ще може поборотися за своє звільнення в суді вищої інстанції, утім його адвокат не прокоментував у ЗМІ подальших планів свого клієнта. Тож поки 66-річний в’язень продовжує відбувати своє покарання.