У стилі техно


Єдиний римо-католицький храм Івано-Франківська міститься за адресою Вовчинецька, 92. Це костел Христа-Царя, який збудували у 1930-х. Після війни багато поляків виїхало з міста, і храм довго стояв порожнім.

У 1954 році споруду передали Станіславському обласному книготоргу й переобладнали під бібліотечний колектор. Усередині поділили на два поверхи. Аби легше було розвантажувати книжки, ліворуч від входу обладнали підйомник – по металевій направляючій вгору-вниз рухалася невеличка платформа, пише Репортер. 

У присмерках СРСР костел повернули римо-католицькій громаді. Його першим ксьонд­зом став отець Казимир Галімурка. На долю священика випало багато роботи – знесення внутрішнього перекриття, загальний ремонт споруди, побудова парафіяльного будинку. Старий підйомник отець вирішив не розбирати. Рухому платформу зняли, а на направляючу приварили перпендикулярну сталеву перекладину – вийшов великий латинський хрест. Декому з парафіян хрест, зроблений із підйомника, не сподобався і вони нарікали на це священику. Одного разу ксьондза так дістали, що він у серцях вигукнув: «Як помру, то мене під цим хрестом і поховайте».

Але все минулося. Віряни звикли, отець Галімурка живий і здоровий, правда, служить в іншій парафії. А оригінальний хрест на фасаді храму можна побачити й нині.