У Суспільному розповіли, які вимоги cтавлять до представника на Євробачення


Суспільний мовник одержує багато запитань щодо змісту договору з учасником, котрий має представити Україну на Євробаченні-2019.

У Суспільному розповіли, які вимоги ставять до представника Євробачення. Подаємо текст без змін.

Хочемо звернути увагу, що договір між телерадіокомпанією та учасником не є нововведенням, адже договори з представниками на Євробачення укладаються щороку.

Переважна більшість усіх умов договору передбачена та базована на правилах власника й організатора конкурсу Європейської Спілки Мовників, тобто Суспільний мовник (Національна суспільна телерадіокомпанія України) не встановлює правила Євробачення самостійно й у будь-який час підзвітний щодо виконання правил конкурсу Європейській Спілці Мовників.

Договір не може бути оприлюднений повністю, бо є конфіденційним документом. Із цих же причин договір також не може бути заздалегідь наданий усім без винятку учасникам Національного відбору, адже надається лише переможцю, із яким планують укласти такий договір. 

Проте у зв’язку з великою кількістю запитань вважаємо за потрібне опублікувати та прокоментувати ті пункти, що безпосередньо стосуються обов’язків учасника.
 
Не допускати під час перебування на сцені та під час відеозйомки будь-яких висловлювань, жестів та інших дій, не передбачених сценарієм

Конкурс Євробачення це насамперед телевізійний проект, шоу, яке в прямому ефірі дивляться мільйони глядачів. При плануванні виступів організатор шоу потребує детального сценарію номера кожного виконавця задля планування зйомки, роботи режисерів, художників зі світла, планування всіх спецефектів, розкадровок під час зйомки та забезпечення гарної телевізійної картинки. Наприклад, "Заборона шпагату", що фігурує в публікаціях співачки Maruv — не більше ніж емоційне трактування типової вимоги Європейської Спілки Мовників: попередньо узгодити зміст номера, план виступу, рухів на сцені артиста. Це нормальна практика, за такими самими умовами на Євробаченні виступають усі артисти з усіх країн.

Крім того, під час підготовки до шоу відбувається ряд репетицій на сцені, де технічна команда разом з артистом відпрацьовує й погоджує кожен рух, кожен елемент шоу заздалегідь.

Саме цей пункт дає змогу глядачам насолоджуватися якісним шоу світового рівня, а не дивитися змагання випадкових імпровізацій у прямому ефірі.

Брати участь у репетиціях, зйомках, телевізійних, радіопрограмах, промо-турах, прес-конференціях, інтерв’ю та інших заходах, визначених організатором

Більшість глядачів стежать за Євробаченням лише під час півфіналів та фіналу конкурсу, проте графік цієї міжнародної події охоплює низку інших заходів, які відвідує преса та фанати конкурсу. Наприклад, прес-конференцію після першої репетиції на сцені Євробачення, інтерв’ю з представниками іноземних ЗМІ, церемонію червоної доріжки й відкриття Євробачення тощо. Участь у цих заходах обов’язкова й потрібна не лише організаторам конкурсу, а й самому учаснику. Промотури, прес-конференції та інші заходи дають змогу заявити про себе у світі, привернути увагу та залучити підтримку нової аудиторії з різних країн.

Не проводити прес-конференцій та не давати інтерв’ю щодо підготовки та проведення Євробачення без попереднього погодження

Цей пункт договору означає, що в артиста буде власний прес-секретар, який організовуватиме всю комунікацію із журналістами, аби артист зміг сформувати собі якнайкращий імідж у засобах масової інформації.

Окрім того, міжнародний конкурс "Євробачення" має власний план комунікації, за який відповідає міжнародна піар-команда в складі представників цьогорічної країни-організатора та Європейської Спілки Мовників. Усі публічні оголошення про перебіг підготовки до конкурсу та про сам конкурс здійснюються цією командою за планом, а учасники конкурсу діють за погодженням з ними, адже це велика міжнародна інформаційна кампанія.

Наприклад, ми, Національна суспільна телерадіокомпанія України, інформували Європейську Мовну Спілку про всі прес-релізи, які анонсували Національний відбір, погоджуючи з колегами навіть час публікацій. Це нормальна практика, що застосовується щороку й не здивує нікого із фахівців галузі комунікацій.
 
Не допускати будь-яких дій, висловлювань чи проявів, які можуть мати політичний зміст або можуть бути використані в політичному аспекті

За правилами Європейської Спілки Мовників конкурс Євробачення — аполітичний і має на меті консолідувати міжнародну спільноту, об’єднувати мистецтвом, а не сіяти розбрат через політичні розбіжності. Цей пункт договору лише ще раз акцентує увагу учасника на правилах Європейської Спілки Мовників.

У публічній частині правил, що опубліковані ЄСМ на офіційному сайті Євробачення, про це йдеться, зокрема, у пункті 2.6., де зазначено: "Пісенний конкурс Євробачення є неполітичною подією. Всі мовники, що беруть участь у ньому, включаючи мовника-господаря конкурсу, повинні забезпечити виконання всіх необхідних кроків своїми делегаціями та командами для того, щоб переконатися, що Пісенний конкурс Євробачення ні в якому разі не буде політизованим та / або інструменталізованим".
 
Не допускати висловлювань, які можуть ставити під сумнів питання територіальної цілісності та забезпечення безпеки України

Правила Європейської Спілки Мовників такого обов’язку не передбачають, його український Суспільний мовник додав до договору за власною ініціативою. Вважаємо цей пункт принциповим та надзвичайно важливим, адже представник України на Євробаченні — це не просто виконавець, а ще й представник нашої країни на міжнародній арені. Такий представник не має завдавати шкоди інтересам держави Україна.

Не гастролювати на території Російської Федерації протягом періоду з дати підписання договору та ще 3 місяці опісля завершення конкурсу

Власна умова Суспільного, що не передбачена Європейською Спілкою Мовників, проте цьогоріч увійшла в договір. Наразі законодавство України таких обмежень на гастролі в державі-агресорі не передбачає, але Суспільне вважає, що така умова потрібна, адже є значні ризики політизації дій учасника.

Будь-які висловлювання та публічні дії артиста, зокрема й концерти, можуть бути використані державою-агресором з метою пропаганди та ескалації агресії. Суспільне не може не зважати на цей факт, як і не може не вживати відповідних заходів, передбачивши зобов’язання в договорі.

Однак варто наголосити, що ні сам договір не передбачає, ні під час перемовин Суспільний мовник не озвучував жодних вимог щодо політичних уподобань співачки чи підтримки окремих політиків. Натомість, як уже згадувалося вище, правилами ЄСМ прямо заборонено використовувати Євробачення для промотування будь-яких політичних поглядів. Про це також ідеться в пункті 2.6. Правил, де зазначено таке: "Повідомлення, які рекламують будь-яку організацію, установу, політичну або іншу компанію, бренд, продукти чи послуги, заборонені під час шоу, а також у будь-якому офіційному приміщенні та / або під час офіційних подій Пісенного конкурсу Євробачення".
 
Підготувати потрібні документи для в’їзду на територію країни проведення Євробачення

Цей пункт цьогоріч має на увазі, що учаснику потрібен закордонний паспорт, про наявність якого потрібно самостійно подбати. Іноді для перевезення якихось об’єктів чи цінностей на територію країни можуть бути потрібні й інші документи, наприклад, треба заповнити митну декларацію в аеропорту в разі ввезеня особливо цінних речей.

Нести самостійно всі витрати, пов’язані з участю в Євробаченні

Пункт передбачає, що учасник самостійно сплачує кошти за своє проживання в готелі, переліт у країну проведення конкурсу та кошти, потрібні для організації його виступу.

На жаль, недофінансований Суспільний мовник не може дозволити собі профінансувати ці витрати. Донедавна наш партнер, телеканал СТБ, фінансово допомагав учасникам на добровільних засадах, проте цьогоріч відмовився від такої допомоги. Учасники національного відбору заздалегідь знали про цю ситуацію.
 
Передати окремі права інтелектуальної власності на конкурсний твір та права на матеріали, які використовуються у зв’язку з Євробаченням

Стандартна вимога Європейської Спілки Мовників, яку мають виконати всі учасники Євробачення. Для використання організаторами конкурсу пісні, її публічного сповіщення, трансляції чи розміщення запису такі права просто необхідні. Окрім того, Європейська Спілка Мовників випускає диск з усіма піснями Євробачення щороку, тож передача певних прав потрібна й для цього. Окремо необхідні права на інші матеріали, наприклад, на використання фотографій артиста чи відео за його участю.

У Розділі 2 Правил конкурсу, що опубліковані Європейською Спілкою Мовників, у пункті 2.4.3. йдеться про таке: "...усі права на публічне сповіщення та інші права на шоу Пісенного конкурсу Євробачення належать виключно Європейській Спілці Мовників, та централізовано управляються Спілкою від імені всіх мовників-учасників".

Очевидно, що для такого управління правами Європейською Спілкою Мовників, учасники мають надати Спілці окремі права кожен на свою пісню.
 
Сплатити штраф у випадку порушення зобов’язань чи завдання збитків

У разі порушення договору на учасника накладається штраф у розмірі 2 мільйони гривень або обов’язок відшкодувати завдані збитки.

Ми усвідомлюємо, що правила, невиконання яких не передбачає жодних санкцій, зазвичай не працюють, тому умова штрафу є потрібною, аби учасник не порушував умов договору.

Така компенсація є адекватною й прийнятною, адже за порушення правил Євробачення перед Європейською Спілкою Мовників потім відповідатиме саме НСТУ й ця відповідальність також вимірюватиметься штрафами.

Детальніше ознайомитися з правилами Євробачення від Європейської Спілки Мовників, на яких щороку базується договір з представником від України, можна на офіційному сайті.

Такі правила були завжди доступні не лише учасникам конкурсу, а й усім охочим.

Джерело