У Тисменицькому лісництві ростуть дуби-старожили


У Тисменицькому лісництві Івано-Франківського лісгоспу знаходиться постійна лісонасіннєва ділянка дубових насаджень. Саме звідси й розпочинається робота лісівника. Адже тільки за наявності якісного посадматеріалу, вирощування якого починається зі збору насіння, можна виплекати здорові, високопродуктивні лісові насадження.

Ігор Демус, головний лісничий Івано-Франківського лісгоспу, розповідає, що заклали цю ділянку у 1969 році, коли дубовим насадженням було 80 років. Сьогодні їм по 130 років.

«Це «плюсові» дерева, які значно кращі за комплексом господарсько-цінних ознак і властивостей від дерев того ж віку, що ростуть в однакових з ними умовах, – розповідає Ігор Демус. – У плюсових дерев високі показники продуктивності, якісний стовбур, вони стійкі до хвороб та шкідників. Плюсові дерева мають прямий, повнодеревний, добре очищений від сучків стовбур, високий приріст у висоту і по діаметру, добре розвинуту крону».

Площа ділянки у Тисменицькому лісництві 10 гектарів, на одному гектарі росте понад 175 насінних дерев. Заготовлене насіння обов’язково перевіряють на посівну якість, фіто- і ентомозараженість, після чого на нього виписується відповідний паспорт.

Зараз лісівники мають намір змінити цю ділянку на іншу, що має хороші насіннєві показники. Для заміни звернуться з листом до Львівської лісонасіннєвої станції. Далі експедиція обстежить насадження, надасть відповідне заключення. Тільки після цього відбудеться заміна на ідентичну за площею ділянку.

На сьогодні в лісах Івано-Франківської області налічується 184 плюсових дерев. Об’єкти лісового насінництва представлені як плюсовими насадженнями, так і спеціально створеними лісонасіннєвими плантаціям, що дає можливість вирощувати посадковий матеріал з цінними спадковими властивостями, що надалі позитивно вплине на продуктивність та біологічну стійкість деревостанів.

За матеріалами прес-служби Івано-Франківського лісгоспу