У ВООЗ визначилися, чи шкідливі електронні сигарети


У ВООЗ сказали, що немає достатньо доказів того, що ці пристрої варто використовувати людям, які намагаються кинути курити.

У Всесвітній організації охорони здоров’я заявили, що електронні сигарети небезпечні та шкідливі для здоров'я, пише УП Життя.

Чим шкідливі електронні сигарети?

Вейпінг особливо небезпечний для мозку підлітків, який ще розвивається. Також це може нашкодити малятам в утробі матері, стверджують в організації.

За даними організації, сьогодні існує 15 000 смаків електронних сигарет, зокрема із жувальною гумкою і цукровою ватою, щоб "заманити" молодь.

Вейпінг, зокрема, небезпечний для серця і легень.

Відомо, що дрібні частинки, що містяться в забрудненому повітрі, потрапляють в кровотік і безпосередньо впливають на серце. 

Електронні сигарети можуть шкодити так само.

Рідина в пристроях може обпекти шкіру і швидко викликати отруєння нікотином при ковтанні або всмоктуванні через шкіру.

Також відомо, що вейпи можуть призвести до серйозних травм в результаті пожеж і вибухів.

А ще заправки до вейпів та електронних сигарет можуть містити грибки та бактерії.

В Україні статистики захворюваннь, які пов’язані з вейпінгом, немає, але в США за 2019 рік було госпіталізовано понад 2400 людей із пошкодженням легень. З них 52 людини померли.

Нікотин та інші хімічні речовини також впливають на тих людей, які не курять електронні сигарети. 

Чи викликають електронні сигарети звикання?

Так, стверджують в організації.

Чи безпечніші електронні сигарети за звичайні?

Це залежить від декількох факторів, зокрема від кількості нікотину та інших токсинів в нагрітих рідинах. Але у ВООЗ стверджують, що вейпінг у жодному разі не є безпечними.

Тому для того, щоб кинути курити, у ВООЗ рекомендують безпечніші продукти, наприклад, нікотинові пластирі та жувальну гумку.