У якому віці стати татом, щоб народилася здорова дитина – дослідження


Десятиліттями жінкам говорили, що вони піддають здоров'я своїх майбутніх дітей ризику, якщо перш за все займаються кар'єрою, а сім'ю відкладають на потім.

Але нове дослідження показує: чоловіки також несуть відповідальність. Чоловіки мають створювати родину до 35 років, щоб їхні діти не мали вроджені вади і не народилися передчасно. Про це пише Українська правда. Життя з посиланням на  The Dailу Mail.

У дослідженні, під час якого учені вивчали здоров'я 40 мільйонів дітей з різних країн, з'ясувалося, що ризик ускладнень народження починає зростати, коли татам близько 35 років, і різко зростає з 45 років.

Це відбувається тому, що з кожним роком у чоловіків стається дві нові мутації в ДНК їх сперматозоїдів, пояснює професор Школи медицини Стенфордського університету Майкл Айзенберг.

Учені порівняли здоров'я новонароджених дітей у татів віком 25-34 років і у татів 35-44 років і з'ясували, що діти другої групи батьків мали приблизно на 5% більше ризиків народитися передчасно або з низькою вагою.

Більше того, у дітей чоловіків віком 45 років і старше на 14% вище ризик при народженні опинятися у відділенні інтенсивної терапії, на 14% – народитися недоношеними, на  18% – мати напади та 14% – низьку вагу.

Якщо тату 50 і більше, ймовірність того, що їх дитина потребуватиме штучної вентиляції легенів при народженні зростає на 10%, а того, що їй буде потрібна інтенсивна терапія – на 28%.

У чоловіків 45 років і старше партнерки на 28% частіше мають цукровий діабет у порівнянні з чоловіками віком 25-34 років.Більше того, "між істотним віком батька і шансом, що у матері розвинеться діабет протягом вагітності, є зв'язок", каже Айзенберг.

Професор каже, що біологічні механізми на цьому етапі незрозумілі, але підозрює, що роль грає плацента матері.