У закладах Поляниці виявили неоформлених працівників


Інспекторами Управління Держпраці в Івано-Франківській області було проведено інспекційні відвідування в підприємців с.Поляниця, щодо дотримання вимог трудового законодавства, а саме належного оформлення трудових відносин в садибі "Гуцульська світлиця", готелі " Мілена", колибі "У Миколи" та супермаркеті "Мрія", де було виявлено порушення законодавства про працю.

Варто нагадати, що згідно зі змінами до Кодексу законів про працю України (ст. 265) за допущення працівника до роботи без належного оформлення трудових відносин, недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці, порушення встановлених строків виплати заробітної плати працівникам більш як за один місяць, виплата їх не в повному обсязі, та інших порушень вимог трудового законодавства, з березня 2016 року юридичні та фізичні особи – підприємці, які використовують найману працю, несуть відповідальність у вигляді накладення фінансової санкції.

За підсумками інспекційного відвідування, власником садиби "Гуцульська світлиця" порушено вимоги частин 1, 3 статті 24 Кодексу законів про працю України стосовно трьох найманих працівників: їх допущено до роботи без укладення з ними трудового договору, оформленого наказом власника та не повідомлено державну фіскальну службу про прийняття працівників на роботу. Відповідно до статті 265 Кодексу законів про працю України уповноваженою посадовою особою винесено постанову про накладення на підприємця штрафної санкції у розмірі 288 000 гривень. Також, на підставі абзацу 4 частини 2 статті 265 Кодексу законів про працю України, за недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці, на власника супермаркета "Мрія" накладено штраф у сумі 32 000 гривень. 

Отже, потрібно чітко розуміти всі ризики та наслідки використання найманої праці без належного оформлення. Для працівника – це втрата всіх гарантій у сфері праці – права на гідні умови праці, захист від незаконного звільнення, права на визначену тривалість робочого часу і часу відпочинку, соціальне страхування у разі втрати працездатності, і, як наслідок, права на пенсійне забезпечення. Для роботодавця ризики полягають у фінансових втратах.