Україна може скасувати переведення годинників


Якщо Європейський Союз відмовиться від переведення годинників, то Україна слідом теж може ухвалити таке рішення.

Єврокомісія пропонує припинити переведення часу навесні і восени, - пише BBC News Україна.

Для того, щоб ця пропозиція стала законом, потрібна підтримка 28 національних урядів та депутатів Європарламенту.

Якщо ЄС ухвалить це рішення, то в українському уряді теж розглянуть імовірність таких змін.

В Міністерстві економічного розвитку повідомили, що країна взяла курс на євроінтеграцію, а значить має імплементувати європейське законодавство.
Чинний в Україні порядок обчислення часу є оптимальним та узгодженим з міжнародною практикою.

"Враховуючи викладене, у разі ухвалення ЄС рішення про скасування переходу на літній час, Мінекономрозвитку звернеться до Кабінету міністрів щодо можливості внесення відповідних змін до порядку", - йдеться у заяві відомства.

Економічного обґрунтування щорічного переходу на літній час та інформації про зменшення споживання електроенергії під час переведення годинників у Мінекономрозвитку немає.

В Україні переводити час на одну годину вперед почали влітку 1981 року - разом із рештою СРСР.З того часу періодично виникали дискусії щодо доцільності переведення годинників. А в жовтні 2011 року Верховна Рада навіть ухвалила рішення залишити літній час постійним.

Проте після критики з боку експертів та громадян за кілька місяців рішення скасували.Зараз у Євросоюзі годинник переводять на одну годину навесні і восени, як і в Україні.

Подробиць запропонованих змін Єврокомісія ще не оголосила. За одним з варіантів кожна країна-член ЄС має самостійно вирішити, залишатися їй на зимовому чи літньому часі.

Втім, комісія попереджає, що зміни в часі, нескоординовані між країнами ЄС, можуть завдати економічних збитків.Опитування засвідчило, що 80% з 4,6 мільйона респондентів закликали скасувати перехід між зимовим та літнім часом, повідомляє німецький телеканал ZDF.Зважаючи на тривалу процедуру ухвалення рішень в ЄС, зміни навряд чи стануться цього року.

Скасувати перехід між зимовим та літнім часом по всьому Євросоюзу закликала Фінляндія, після того як петиція з таким закликом набрала в країні понад 70 000 підписів.Переведення запровадили у 1980 році для зменшення витрат на електроенергію.

Економічного обґрунтування щорічного переходу на літній час немає

На думку Єврокомісії, економія електроенергії завдяки сезонним змінам часу є недоведеною.Стрілки на літній і зимовий час переводять у країнах Європи, у більшості штатів США та території Канади, деяких країнах Південної Америки та Африки, у Новій Зеландії та частково в Австралії.

Деякі країни відмовлялися від переведення часу, а потім знову поверталися, як США та Німеччина.

В Азії та Африці годинники переважно не переводять. Японія, наприклад, відмовилася від переведення годинників у 1950-х роках.У Росії у 2011 році вирішили назавжди залишитися на літньому часі. Це викликало невдоволення росіян, оскільки взимку світловий день змістився на вечірні години. Тож у 2014 країна перейшла до постійного зимового часу. Це знову не влаштувало усіх, і у 2016-му кільком регіонам дозволили перевести стрілки вперед.
Прихильники переведення вважають, що це заощадить електроенергію і зменшить кількість аварій на дорогах.

Їхні опоненти вважають, що економія електроенергії від зміни часу сумнівна, до того ж дітям доводиться іти до школи ще в темряві, що може бути небезпечним.На їхню думку, сезонні коливання часу також погано впливають на здоров'я.