Україна не братиме участі в Євробаченні-2019


Національна суспільна телерадіокомпанія України відмовилася від участі в міжнародному пісенному конкурсі Євробачення-2019.

Національна суспільна телерадіокомпанія України відмовилася від участі в міжнародному пісенному конкурсі Євробачення-2019.

Про це 27 лютого повідомила прес-служба НСТУ.

"Національний відбір-2019 виявив та привернув увагу нашого суспільства до системної проблеми музичної індустрії в Україні: зв’язків артистів із шоу-бізнесом на території держави-агресора, які й на 5-му році військового конфлікту все ще залишаються дуже тісними", - зазначили в Суспільному.

У відомстві стверджують, що для частини суспільства концерти і зв'язки з РФ - це прийнятно, а в іншої цей факт викликає обурення й несприйняття.

"Закони України не пропонують жодних обмежень щодо роботи виконавців та артистів на території РФ попри великий суспільний запит на врегулювання цієї ситуації", - також зазначають у відомстві.

"В умовах надмірної політизації перебігу національного відбору Суспільний мовник вирішив відмовитися від участі в міжнародному пісенному конкурсі Євробачення-2019", - йдеться в заяві НСТУ.

Мовник вважає, що потрібно започаткувати суспільний діалог, щоб сформулювати позиції українців щодо цієї проблеми.

Також в НСТУ зазначають, що варто розробити проекту закону, який врегулює ситуацію зі співпрацею українських артистів із Росією.

В НСТУ стверджують, що після відмови переможниці Нацвідбору MARUV підписувати договір, мовник міг обрати будь-якого виконавця не з числа учасників Нацвідбору, але відмовився від такої альтернативи і звернувся до інших фіналістів.

Однак гурти Freedom Jazz та Kazka також відмовилися від участі в Євробаченні-2019.

Україна вдруге відмовляється від участі в міжнародному конкурсі.