Україна повинна виплатити 4 тисячі євро дівчині, яка смажила яєчню на Вічному вогні


Європейський суд з прав людини зобов'язав Україну виплатити 4 тисячі євро українці Ганні Сіньковій за її арешт у 2010 році. Жінку було арештовано за те, що вона смажила яєчню на Вічному вогні в Києві

Відповідне рішення ЄСПЛ схвалив у вівторок, 27 лютого, пише 24 канал

Нагадаємо, у грудні 2010 року Сінькова взяла участь у перформансі, під час якого кілька людей смажили яєчню та сосиски на полум’ї Вічного вогню, що на могилі Невідомого солдата в Києві. За деякий час Сінькову арештували за звинуваченням у хуліганстві. В організації, учасники якої влаштували акцію, заявляли, що пам'ятник "спалює дорогоцінний природний газ".

Суд постановив, що держава-відповідач (Україна) має виплатити заявнику 4 тисячі євро плюс будь-які податки, які можуть підлягати відшкодуванню в якості компенсації моральної шкоди у валюті держави-відповідача,
– мовиться в рішенні ЄСПЛ.

При цьому Європейський суд відхилив скаргу Сінькової за ключовими пунктами. В ЄСПЛ не побачили у справі ознаки політичного переслідування. Також зазначається, що засудження за наругу над похованням можна вважати обмеженням свободи слова. Суд зазначив, що "вічний вогонь" – це не "просто газ", як на тому наполягала заявниця.

Окрім того, суд не знайшов порушень у первісному арешті Сінькової. При цьому той факт, що жінку тримали в СІЗО майже місяць після того, як термін арешту закінчився, став достатнім приводом, щоб стверджувати про порушення Європейської конвенції з прав людини.