Україна в ОБСЄ закликала Росію забрати війська


Заступник постійного представника України при міжнародних організаціях у Відні Ігор Лоссовський на засіданні Постійної ради ОБСЄ у Відні закликав до припинення російської окупації Криму та агресії на Донбасі.

Текст його заяви оприлюднений на сайті МЗС.

"Територіальна цілісність та суверенітет України мають бути повністю відновлені у межах її міжнародно визнаних кордонів. Це єдиний реальний шлях вирішення російсько-українського конфлікту та пом'якшення його гуманітарного впливу. Ми знову настійно закликаємо Російську Федерацію припинити незаконну окупацію Криму та Севастополя та припинити свою агресію, в тому числі шляхом виведення своїх збройних формувань із тимчасово окупованих територій України та повного виконання своїх зобов'язань за Мінськими угодами", - наголосив Лоссовський.

За його словами, міжнародна присутність є ключем до врегулювання російсько-українського конфлікту. Водночас Україна не спостерігає жодних успіхів у вирішенні низки викликів безпеці та гуманітарних проблем, що виникли в результаті російської агресії проти України, оскільки російська сторона продовжує заперечувати свою роль та відповідальність як учасника конфлікту.

Представник України звернув увагу міжнародної спільноти на порушення прав людини в Криму та на Донбасі.

"Російська окупаційна адміністрація продовжує переслідувати, затримувати і мучити незгодних, національні меншини і правозахисників... Тільки в першій половині цього року в тимчасово окупованому Криму було проведено 66 обшуків будинків, 73 затримань і 89 допитів. Оскільки Російська Федерація продовжує відмовляти в доступі міжнародним гуманітарним організаціям на окуповані території України, це, очевидно, всього лише частина систематичних порушень прав людини, що відбуваються щодня", – заявив Лоссовський.

Крім того, українська сторона рішуче засудила обмеження, напади та загрози проросійських сепаратистів, спрямовані проти представників моніторингової місії ОБСЄ на окупованих Росією територіях Донбасу.