Україна закликала ЮНЕСКО вжити заходів для збереження Ханського палацу в Бахчисараї


Наголошується, що палац включений до попереднього списку для внесення до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО ще в 2003 році.

Україна закликала ЮНЕСКО вжити заходів для збереження Ханського палацу окупованому Криму. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Міністерства закордонних справ, пише Тиждень.ua.

Згідно з повідомленням, у п'ятницю, 19 січня, під головуванням заступника міністра закордонних справ Сергія Кислиці відбулося засідання Національної комісії України у справах ЮНЕСКО, в ході якого обговорювалася ситуація навколо Ханського палацу в Бахчисараї.

"Учасники засідання констатували, що ситуація в області культури на території окупованої Росією Криму викликає глибоке занепокоєння та обурення діями російських окупаційних властей, які фактично здійснюють масовий, добре спланований наступ на унікальний мультикультуралізм на Кримському півострові", - йдеться в повідомленні.

Зокрема МЗС стурбоване проведенням Росією так званих "реставраційних робіт на території пам'ятки національного значення України, невід'ємної частини культурної спадщини кримськотатарського народу - Ханського палацу в Бахчисараї, які становлять реальну загрозу знищення історичної і культурної цінності цього пам'ятника.

Наголошується, що палац включений до попереднього списку для внесення до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО ще в 2003 році.

За результатами обговорення проблеми учасники вирішили вжити додаткових заходів з метою активізації міжнародних зусиль, перш за все по лінії ЮНЕСКО, для збереження Ханського палацу в Бахчисараї.

Нагадаємо, що 5 листопада 2017 року Міністерство культури України висловило протест через дії окупаційної влади Криму щодо здійснення незаконних робіт на території Бахчисарайського заповідника та звернулось, зокрема, до ЮНЕСКО з проханням вчергове з проханням закликати РФ дотримуватися норм міжнародного законодавства

Ханський палац-музей у Бахчисараї - найвідоміший музей, пов'язаний з історією кримських татар, територія літньої резиденції кримських ханів Гіреїв. На території музейного комплексу розташовані палац, гаремний корпус, ханський цвинтар і мечеть. Пам'ятка є претендентом на внесення до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО поряд з Генуезькою фортецею в Судаку, Кримською астрофізичною обсерваторією, Мангуп-Кале, Ескі-Кермен і Чуфут-Кале.