Українці тепер можуть перевірити постачальника газу - працює онлайн-сервіс


Українські споживачі газу можуть миттєво отримати дані про своїх постачальників, а також пересвідчитися у власній присутності в реєстрах споживачів за допомогою онлайн-сервісу від АТ "Укртрансгаз".

Про це повідомляє прес-служба УТГ, пише Укрінформ.

"Укртрансгаз запустив онлайн-сервіс для українських споживачів газу, який дає можливість миттєво отримати дані з Інформаційної платформи оператора ГТС про своїх постачальників, а також перевірити наявність власного EIC-коду в реєстрах споживачів газу, в тому числі в Реєстрі на відключення від газопостачання", - йдеться у повідомленні.

У компанїі наголошують, що цей інструмент допоможе споживачам уникнути ситуацій з помилковим чи безпідставним відключенням, унеможливить маніпулювання інформацією про роботу Інформаційної платформи і захистить сумлінних учасників ринку.

Щоб скористатися сервісом, достатньо ввести унікальний ЕІС-код споживача газу, який можна знайти в платіжці за газ або в укладеному з оператором газорозподільних мереж (ГРМ) Договорі на розподіл природного газу.

Якщо ж у споживача немає ЕІС-коду або якщо в результаті онлайн-перевірки споживач виявив себе в Реєстрі на відключення, але при цьому планує продовжувати споживання газу з 1 березня 2019 року, йому необхідно якнайшвидше звернутись до газорозподільної компанії (оператора ГРМ) в його регіоні із запитом про створення ЕІС-коду та внесення відповідної інформації до Інформаційної платформи оператора ГТС.

Наразі всі без винятку побутові споживачі газу (фізичні особи) в Україні потрапляють до захищеної категорії відповідно до постанови Кабінету міністрів №867, тому до 1 травня 2020 року не можуть бути внесені до Реєстру на відключення, пояснюють в Укртрансгазі.

У компанії нагадують, що з 1 березня 2019 року український ринок природного газу повністю переходить з місячного на добове балансування. Це, зокрема, передбачає, що взаємодія між постачальниками, операторами ГРМ та споживачами здійснюватиметься виключно через Інформаційну платформу оператора ГТС.