Українці вважають корупцію найбільшою загрозою незалежності


Найбільшою загрозою незалежності України більшість населення вважає корупцію, на другому місці - війна з Росією.

Про це свідчать результати соціологічного дослідження КМІСу, проведеного на замовлення "Детектора медіа" з 28 серпня по 24 вересня 2018 року у 109 населених пунктах України і презентованого у п'ятницю в Укрінформі.

"Більшість громадян України вважає, що саме корупція є загрозою незалежності України. Таку думку висловили 56,8% опитаних. Майже вдвічі менше людей, а саме 32%, вбачають загрозу у гібридній війні Росії проти України", - сказав, презентуючи дослідження, заступник директора КМІСу Антон Грушецький.

За його словами, в основному жителі України вважають, що загрозу незалежності України несуть не стільки зовнішні фактори, хоча ми фактично перебуваємо в умовах війни, а деякі внутрішні речі.

Дослідження також показало, що за такі питання, як війна на Донбасі, реформування ЗСУ, зовнішню політику і боротьбу з корупцією, на думку більшості опитаних, відповідає Президент України. За реформування економіки відповідальність респонденти розділили між президентом (30,7%), урядом (34,7%) і персонально прем'єр-міністром (17,3%). "Це свідчить про поглиблення розуміння населенням сфер відповідальності у державі, і що соціально-економічні питання мають вирішуватися все-таки урядом", - сказав Грушецький.

Що стосується безпеки громадян, то, за результатами дослідження, 45 % опитаних покладають відповідальність на правоохоронні органи, 28,8% - на президента і 11,4% - на уряд.

"Натомість парламент, за результатами дослідження, фактично не сприймається як інституція, відповідальна за реалізацію низки змін у ключових сферах України. Тобто йдеться про серйозну персоналізацію відповідальності серед населення держави", - зауважив заступник директора КМІСу.

Дослідження на тему: "Ефективність державної політики у сфері інформаційної безпеки напередодні виборів" провів КМІС на замовлення ГО "Детектор медіа" з 28 серпня по 24 вересня 2018 року. Польовий етап тривав з 8 по 23 вересня 2018 року. У результаті польового етапу було зібрано 2026 анкет. Опитування проводилося у 109 населених пунктах (PSU) у всіх областях України, окрім Автономної Республіки Крим. У Донецькій і Луганській областях опитування проводилися тільки на територіях, контрольоованих Україною. Дослідження здійснювалось за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії.

Максимальна похибка для більшості показників не перевищує 3,3%