Українцям куплять судно для досліджень Антарктиди


Українці нарешті вивчатимуть Антарктиду та Світовий океан на власному судні.

Кабмін знайшов гроші на закупівлю наукового океанського судна льодового класу – виділив до 252 мільйона гривень, повідомляє Міністерство освіти і науки.

Рішення уряд прийняв 20 листопада.

Угоду про придбання судна очікують укласти до кінця 2019 року, а у 2020-му науковці вперше вийдуть на судні під українським прапором.

 Угоду про придбання судна очікують укласти до кінця 2019 року, а у 2020-му науковці вперше вийдуть на судні під українським прапором

Це буде початком відродження океанського наукового флоту України, зазначають у МОН.

"Для нас це велика перемога. Придбання Україною судна такого класу дозволить нам бути більш самостійними в дослідженні Світового океану, яке на рівних із дослідженнями Космосу є наразі одним із пріоритетів світової науки", – зазначила очільниця міністерства освіти і науки Ганна Новосад.

Очільник Національного антарктичного наукового центру МОН Євген Дикий розповів, що з кінця ХХ століття Україна не має суден, які дозволили б вести дослідження у Світовому океані та надавати підтримку дослідженням на станції "Академік Вернадський".

"Сьогодні майже 20 років з часу останнього самостійного наукового рейсу України в Південному океані (2000-2001 рр.). Для обслуговування станції ми щороку фрахтуємо іноземні судна, а морські дослідження тривалий час взагалі не вели, лише минулого року почали дещо робити з борту риболовних суден, які не є повноцінними "плавучими лабораторіями", – розказав Дикий.

За його словами, це той максимум, на який команда може розраховувати, але вона працюватиме над тим, щоб вкластись у меншу суму і заощадити державні кошти.