Українські банки обманюють людей на кредитах


Беручи кредит в банку чи іншій фінансовій установі, українці потрапляють одразу у кілька пасток. Під час перевірки методом «таємного покупця» фахівці виявили масу порушень з боку фінансових установ.

Про це розповіла Юлія Вітка, заступник керівника Проекту USAID «Трансформація фінансового сектору».

«Спеціально навчені працівники соціологічних компаній у різних фінансових установах отримували консультації, намагалися взяти кредит або й насправді брали його та повертали достроково. Все це робили для того, аби протестувати, наскільки фінансові установи дотримуються прав споживачів. Ми проводили це дослідження до прийняття закону і після, аби побачити, чи змінилася ситуація. Здійснили 150 візитів та оформили 20 кредитів у розмірі 5 тисяч гривень на рік. Ми побачили величезну кількість порушень з боку фінансових установ».

Порушення починалися з реклами.  

«Закон про споживче кредитування говорить, якщо у рекламі згадують якісь цифри, то така реклама повинна містити реальну процентну ставку за кредитом. На жаль, тільки у 18% реклами дотримувалися закону. Наступний момент, про який згадує закон, - це заборона кредитів під нуль відсотків. Але кожна десята реклама згадує про кредит під нуль відсотків», - каже Юлія Вітка.  

Згідно з законом, ще під час консультації споживачу повинні надавати письмовий паспорт кредиту, в яком має бути описано умови кредитного продукту. Споживач може взяти паспорти у різних фінансових установах та порівняти умови. Фахівці з’ясували, що такі паспорти видавали лише у 2% первинних консультацій. Втім, навіть у виданих паспортах справжні мови кредиту були приховані, натомість містилася загальна інформація про умови кредитування. Крім того, у багатьох договорах виявили норми, які суперечать закону. У частині договорів не було тієї інформації, яку вимагає закон. 

Як запевняє Юлія Вітка, фінансові установи нав’язували споживачам страхування: «У певних випадках вимагали страхування тоді, коли це не обов’язково.  А в тих випадках, коли закон вимагає застрахувати, порушували право споживача на вибір страхової компанії. Закон передбачає, що споживач може обрати з-поміж, щонайменше, трьох страхових компаній. Але кожен банк пропонував споживачеві лише одну компанію, з якою у них укладені договори».

Рівень усних консультацій, які надавали працівники фінансових установ, фахівці вважають дуже низьким. На деякі питання працівники не знали відповідей, на інші надавали неправильні. 

Прийняття Закону «Про споживче кредитування» мало б захистити права українців при отриманні фінансових послуг.  Закон зобов`язує фінансові установи поводитись чесно: при рекламі, розкритті інформації, умовах кредиту, повідомленні реальної вартості кредиту та вибору страхових компаній.  Як стверджують фахівці Проекту USAID «Трансформація фінансового сектору», на практиці закон не діє, бо в ньому не прописані санкції за невиконання Закону.

Фінансові установи і далі порушуватимуть права українців, поки Верховна Рада не схвалить законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення захисту прав споживачів фінансових послуг», який передбачає вищезгадані санкції, та законопроект «Про установу фінансового омбудсмена».