Українські Карпати: Легенди та міфи


11 грудня щорічно відзначається міжнародний день гір, тож журналісти підготували добірку найцікавіших міфів та історій про гордість України – Карпатські гори.

Говерла

За легендою Говерла – це ім’я дівчини і названа гора її ім’ям через історію забороненого кохання. Селянин, якого звали Прут  зустрів попід горою дочку царя – Говерлу. З першого погляду вони покохали одне одного, але батько Говерли ніколи б не дозволив їй зустрічатись з простолюдином. Тож злий цар перетворив власну дочку на вершину гори, щоб коханий ніколи не зміг її знайти. Чоловік довго шукав Говерлу, аж поки не сів у розпачі під горою і не заплакав. Сльози його розлились, утворивши цілу річку – Прут, пише Всвіті

Піп Іван Чорногірський

Колишня обсерваторія на вершині Піп Іван Чорногорський, автор: Микола Хорошков

Дослідження свідчать, що з прадавніх часів на цю гору підіймались з низовин на свято Купала (сучасне свято Івана Купала) та розпалювали на вершині величезну ватру — Живий Вогонь.

Піп-Іваном цю гору почали називати десь з середини двадцятого століття. Місцеві жителі й досі розповідають: «бувсобісвященикІван, що водив людей на Івана Купала на вершину молитися». Інші ж категорично не погоджуються з цією історією і стверджують, щоназва походить не відлюдини, а відстихії, бовітри на ційвершині «попівають», тобто дують сильно і часто.

Ще одна назва гори — Чорна Гора. За одною з легенд, славетний ватажок опришків Олекса Довбуш тут убив «чорнубіду» — самого чорта. Через це й скелі на ній «почорніли» і нареклась гора Чорною.

Петрос

г. Петрос. Фото karpaty.info

Ходять легенди, що жив на вершині цієї гори страшний звір – Страхопуд. Був він напівлюдиною, напівтвариною і жив у норі під горою, відпочиваючи, аж поки не зголодніє. Люди що жили неподалік, боялись його та обходили гору стороною, лише інколи приводили худобу в жертву, аби він наївся і їх не чіпав.

Одного разу йому в лапи потрапила дівчинка, та не встиг звір її скривдити, адже старший брат знайшов у горах свою сестричку та вбив Страхопуда. Звали хлопчика Петриком, в його честь і назвали гору.

Інша легенда свідчить, що Петрос – це Перунова гора, нею опікується найсильніший слов’янський язичницький бог – Перун. Саме тому на Петросі не тримаються християнські символи. Скільки не намагались там встановити хрест, вітер ламає найміцніші кріплення та змітає їх із вершини (слід зазначити, що на найвищій горі в Україні – Говерлі, хрест від вітру не падає). А у каплички неодноразово потрапляли блискавки, які палили все ущент. До слова, саме бог Перун – володар грому та блискавки.

Скелі Довбуша

Скелі Довбуша

Скелі Довбуша – названі на честь відомого українського революціонера Олекси Довбуша. Стежка Довбуша, щотягнеться від гори Маковиця, за легендою, одна із доріг по яких прямували «опришки» на чолі з Олексою. Тут вони переховувались у найскрутніші часи і подейкують, що можливо і досі десь неподалік сховане золото, яке належало повстанцям.

Гора Парашка

г. Парашка

Парашка – це найвища гора Сколівських Бескидів. За одною із версій, назва гори походить від імені дочки самого відомого Руського князя – Святослава Хороброго, котру звали Парашкою. За цією версією Парашка не послухала свого батька, коли він наказав їй сховатись та перечекати битву під горою. Натомість, вона пішла разом із військом та взяла участь у битві з ворогом. У бою дівчину зловили та «зняли» їй голову. З того часу люди називали гору в честь хороброї, як її батько, дівчини Парашки.

Озеро Синевир

Синевир з висоти пташиного польоту

Однією із найпопулярніших карпатських легенд, є легенда про озеро Синевир. З уст в уста передається вікова легенда, яка стверджує, що, озеро – це сльози доньки графа Синь, які вона пролила після того, як довідалася про те, що її коханого Вира було вбито за наказом батька. Легенда наскільки розрослась, що неподалік навіть встановили пам’ятник двом нещасним закоханим.

Чугайстер

Чугайстер – це зовсім не страшний звір. Як дехто думає. Це лісний дух, котрий навпаки вберігає лісників та мандрівників від блуду та злих сил. Його змальовують високим сивим дідом, вищим навіть за смереки. Він блукає у лісах за рятує мандрівників від мавок, які можуть схопити когось та повести неправильною дорогою. Лісоруби, на знак подяки, завжди лишали Чугайстру трохи смаколиків.

Повітруля

Дочка вільних вітрів, лісний дух Карпат, Повітруля – теж добре міфічне створіння. Її описують як прекрасну молоду дівчину з крилами, яка може перевтілюватись і у стареньку бабусю. Вона вміє керувати вітрами, береже людей від нещасних випадків у гірських лісах. Тож як побачите десь під гірською вершино стареньку бабусю, задумайтесь, чи це не Повітруля ходить поряд, оберігаючи вас.

Українські Карпати оповиті ще сотнею різних легенд та міфів, пов’язаних із назвами вершин чи озер, а також дивовижних потойбічних істот. І це не дивно, адже українські гори і справді виглядають магічно.