Українські збройні сили увійшли до списку найпотужніших у Європі


У списку найсильніших армій Європи опинились Збройні сили України.

Українське військо посіло десяту сходинку рейтингу найвпливовіших армій Європи, пише Вголос з посиланням на Business Insider.

Оборонний бюджет української армії відзначено на рівні $4,88 млрд. Водночас в Україні нарахували 1,1 млн військових, 2 214 танків, 39 винищувачів (загальна кількість військових літаків — 240) і 25 суден ВМС.

На одну позицію випередила українські збройні сили Греція. Бюджет її армії становить $6,5 млрд, чисельність — 413,5 тисячі солдатів. При цьому танків майже вдвічі менше, ніж в України, а от винищувачів значно більше — 189.

У рейтингу порівнюють невеликі країни з технічними перевагами й їхніх територіально більших, але дещо відсталих сусідів. Враховується також низка факторів — географія, логістичні можливості, природні ресурси, промислові можливості, а також різноманіття озброєння і військових активів, розвиненість країни, кількість живої сили тощо.

НАТО, до якої входять 27 європейських країн, також посилюється тим, що союзники діляться ресурсами і надають військову підтримку один одному. США теж має потужну присутність в Європі, однак у рейтингу її гілка не врахована, оскільки це все ж не країна Європи.

А от найсильнішою в Європі стала армія Росії.

До трійки лідерів потрапила Франція та Велика Британія. Вони й посіли друге і третє місця відповідно.