"Укртранснафта" повернула собі всю нафту зі сховищ "Нафтохімік Прикарпаття"


"Укртранснафта" ввечері 22 жовтня завершила прийом останніх тонн нафти, що належить їй, зі сховищ "Нафтохімік Прикарпаття" (Надвірнянський НПЗ).

Про це повідомив перший заступник генерального директора компанії Андрій Пасішник, передає Економічна правда з посиланням на "Інтерфакс-Україна".

За його словами, це був останній з трьох НПЗ, на яких з квітня 2014 року зберігалося 385,5 тис. тонн нафти компанії після її викачування з нафтопроводів "Укртранснафти" навесні 2014 року.

"Повернення нафти здійснювалося тільки після підтвердження за якістю і кількістю незалежними міжнародними сюрвейерськими компаніями "Інспекторат" і "Сейболт", - зазначив він.

Ставка за зберігання нафти, згідно затверджених судами мирових угод, склала 3,08 гривень за тонну (з ПДВ) замість 9,6 гривень за тонну (з ПДВ), які в суді намагалися стягнути з "Укртранснафти".

Пасішник уточнив, що частина повернутої нафти в обсязі 194,7 тис. тонн за рішенням акціонера була реалізована на біржових торгах за ринковою ціною. При цьому менеджмент компанії направив на узгодження спостережній раді НАК "Нафтогаз України", єдиному акціонеру "Укртранснафта" пропозицію реалізувати понад зазначених 194,7 тис. тонн.

"Нафтохімік Прикарпаття" вимагав у суді стягнення 514,2 млн гривень за зберігання, "Укртранснафтою" оплачено - 348,1 млн гривень,
"Укртатнафта" - 2,19 млрд гривень, сплачено - 519 млн гривень,
НПК "Галичина" - 175,7 млн ​​гривень, сплачено - 48 млн гривень.

Крім того, в підписаних мирових угодах НПЗ підтвердили відсутність претензій до "Укртранснафти" щодо стягнення судових витрат.

"Замість пред'явлених "Укртранснафті" трьома НПЗ позовних вимог на 2,888 млрд гривень фактично сплачено, згідно з судовими рішеннями, 915 млн гривень. Різниця між позовними вимогами заводів і фактично сплаченими коштами складає 1,97 млрд гривень", - підкреслив Пасишник.

Нагадаємо, що в травні 2014 року "Укртранснафта", якою тоді керував менеджер Ігоря Коломойського Олександр Лазорко, за своєю ініціативою викачала з магістральних нафтопроводів 675 тисяч тонн технологічної нафти.

Як відомо, 29 травня СБУ оголосила про розслідування справи щодо зловживань посадових осіб "Укртранснафти" при укладанні угод на зберігання технологічної нафти, витісненої з магістральних нафтопроводів.

У 2014 році керівництво "Укртранснафти" уклало зі структурами Коломойського договори про безоплатне зберігання технічної нафти терміном на рік, однак невдовзі був підписаний додаток до угоди, який скоротив цей термін до 90 днів.

Після цього зберігання нафти стало платним, що завдало державі збитків - на момент заяви СБУ вони оцінювалися в 456 мільйонів 437 тисяч гривень.