Унікальна традиція - вино занурюють на морське дно


Мешканці Сен-Мало у французькій Британі розпочали унікальну традицію - вони кожного року опускають сотні пляшок з вином на морське дно. Кажуть, це незвично впливає на смак напою. Традицію називають l'Immersion - "Занурення".

На початку літа коробки вивозять у бухту і за допомогою траулера опускають на 15 м. Водолаз закріплює їх, аби вони вільно рухалися під час припливів. Минулорічну партію виймають і везуть на берег - пригощати гостей l'Immersion, розповідає ВВС.

У Сен-Мало відбуваються найвищі припливи Європи. Портове місто заснували гали у 1 ст. до н.е. в місці, де ріка Ранс впадає в Ла-Манш. Має багату історію мореплавств. Це був один із перших портів, куди приставали кораблі зі східними прянощами. Малонці, як вони самі себе називають, колись дійшли до Квебека і Франція почала претендувати на Канаду і Фолклендські острови. 1590-го муніципалітет оголосив незалежність від Франції. Щоправда проіснував так лише 3 роки.

Під час припливів вода надходить в бухту одночасно із річки і моря, заливає середньовічні гранітні вали і просолені тротуари.

"В Сен-Мало навіть якщо я не бачу море, я відчуваю його. У нас є la terre et la mer - "земля і море". Наші кухарі змішують їх, щоб створити незвичну кухню", - каже місцевий сомельє і продавець вин Яннік Хед. Традицію вигадав 15 років тому. Тоді з друзями вийшов у море на човні.

"Був рибалка, матрос, ресторатор і я. В одного з нас мала народитися дитина. І він сказав - я хочу покласти вино в море, щоб відсвяткувати її день народження. Залишати вино старіти, щоб колись відсвяткувати день народження дитини - це нормальна практика. Але його ще ніколи ще не старили в морі. І я сказав, ну гаразд. Якщо хочеш, я тобі це організую", - пригадує.

Вони привезли 12 пляшок Fiefs Vendéens і поклали їх на дно. Пройшов час і це стало традицією, яка перетворилася на національний феномен.

Температура моря біля Британі - 9-10°С. Така ж у глибоких винних погрібах. Вода захищає вино від дії ультрафіолетового проміння. А постійне переміщування напою з осадом робить смак більш вираженим, каже Хед. Подібну техніку постійного перевертання пляшок використовують під час дозрівання шампанського й інших ігристих вин, але на суходолі. Називають її ремюаж.

Кожного року у перші вихідні червня 100 гурманів і сомельє із усіє Франції скуповують квитки, аби подивитися на дійство. В тіні середньовічної башти Тур-Солідор команда завантажує на риболовне судно 700 пляшок. Їх ставлять у ящики, якими користуються виробники молюсків - ще один натяк на місцеву культуру харчування. Після занурення, виймають минулорічні пляшки. Вони обліплені молюсками і водорослями. Гостей частують просто на набережній. До вина подають свіжий хліб, вершкове масло й інші закуски. Дають скоштувати ті ж сорти вина з пляшок, які не були в морі і порівняти.

Потім у супроводі морської охорони гостей везуть на маленький пляж Чезембре. Більша частина території довкола замінована, бо тут знаходилися нацистські військово-морські батареї під час Другої світової. Безпечний пляж відгородили від цих місць колючим дротом. Тут подають смажені морепродукти і ягня, свіжий хліб і вино, з пляшок якого досі скапує морська вода.

"За своєю суттю, l'Immersion - це щось більше, ніж дегустація вин. Це свято безперестанної зв'язку малонцев з морем. Вона допомагала нам з самого раннього дитинства, і в кінці кінців ми не можемо обійтися без неї. Вона в мистецтві і в їжі, в усьому: у винних дегустаціях, в креветках, в гребінцях, в рибі, яку ми ловимо, в весняних овочах, в картоплі нового врожаю. Вона справді скрізь", - каже Хед.